Al voor de 26ste keer organiseerde TSM de Vlaamse jeugdkampioenschappen schaken in Mechelen. Het kruim van het Limburgse jeugdtalent was op dit toernooi aanwezig. Helaas heeft de storm op de laatste dag een aantal van de spelers thuisgehouden zodat de Limburgers “maar” met 35 waren.

Dat was genoeg om net als vorig jaar in de prijzen te vallen. Niet zo spectaculair als vorig jaar, maar resultaten waren er. Met het overzicht beginnen wij van onder, bij de jongsten.

In de categorie tot acht jaar hebben wij Sander Heynickx moeten missen. Enige Limburger was Amelia Pribylla, goed voor de tweede plaats bij de meisjes na de testmatchen.

In de categorie tot tien jaar waren de verwachtingen hoog gespannen. Leonard Groffils kwam zijn titel van vorig jaar verdedigen, Simon Mernier was vorig jaar de laureaat van de provincie. Het is helaas anders uitgedraaid. De acht deelnemende Limburgers haalden vier plaatsen in de top tien, maar geen podium. De beste was Simon, hij eindigde 5de, gevolgd voor Leonard 7de, Carsten Huysmans was 8ste en Yaroslav Akulov 10de.

In de categorie tot 12 jaar, met ook acht deelnemers, haalde bij de jongens Vladimir Akulov de 10de plaats, bij de meisjes was Sarie Kuijpers 4de. De hoogst geklasseerde Limburger, Martin Mernier was geveld door de griep en kon drie wedstrijden niet meedoen, zijn kans op een podiumplaats was daardoor verkeken.

In de categorie tot 14 jaar speelden zes Limburgers mee, de beste jongen was Mikhail Akulov op de 15de plaats. Hier valt te vermelden dat hij ook twee rondes moest missen. Bij de meisjes was Diana Musabayeva van Mercatel niet te kloppen, onze Limburgse kampioene Luca-Zsofia Eijkenboom moest zich tevredenstellen met de tweede plaats.

In de categorie tot 16 jaar hadden wij op de titel gerekend, maar afwezigheid tijdens de eerste ronde, omwille van examens, kwam onze nummer 1 zuur niet te boven. Juliette Sleurs speelde een beresterk toernooi, maar door verlies in de laatste ronde moest zij zich met de tweede plaats tevredenstellen. Zij is wel de laureate van de provincie met het beste Limburgse resultaat (5,5/9). Burak Kucuktopal was verdienstelijk 8ste, Quinten Huysmans 11de.

In de categorieën 18 en 20 jaar speelden alle schakers samen in één groep. De ouderen hadden het niet gemakkelijk, zo heeft Fleur Swennen ei zo na de kampioen Jasper Beukema geklopt. Pas in de tijdnood had zij een kombinatie van Jasper over de hoofd gezien en verloor. Tijdens de spannende laatste ronde verzekerde zij zich van de titel door remise te behalen, terwijl haar directe concurrente verloor tegen Lev Akulov. Door dit verlies sprong ook Anouck Kuypers over haar en werd ook kampioene. Fleur bij -20 en Anouck bij -18. Lev Akulov eindigde als 5de.

Het volledig resultaat vindt u hier: https://www.frbe-kbsb.be/sites/manager/GestionSWAR/SwarResults.php