Juliette Sleurs - verslag

Een paar dagen geleden ben ik teruggekomen van het WK schaken G14. Het was weer een fantastisch(e,) leerrijke ervaring. Ik heb de meerderheid van de 11 rondes tegen meisjes met een hogere rating mogen spelen, en daar ook een aantal partijen van gewonnen of remise gespeeld. Wanneer je dit WK vergelijkt met mijn vorige EK (en eventueel met vorige E en WK’s) dan is er naar mijn mening een duidelijke positieve verandering te zien. Er zijn echter ook veel werkpunten duidelijk gekomen, maar dat is goed: nu weet ik waar ik aan moet werken zonder een slecht toernooi te hebben gespeeld.

Een ander belangrijk verschil tussen die WK en vorige toernooien ligt in de organisatie: er waren in elke reeks meer dan 30 liveboarden! Daardoor heb ik 10 van de 11 rondes live kunnen spelen.

Buiten het aspect van het schaken zelf heb ik ook veel genoten op sociaal vlak, ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt (voornamelijk van Canada) maar ik heb ook veel gepraat met 2 jongens uit Wallonië die ik voor het toernooi nog niet kende, en met een aantal meisjes uit mijn reeks (voornamelijk Europeanen, maar ook met Aziaten en Amerikanen). Dat gaf me de gelegenheid om mijn Frans en Engels te oefenen, mijn vrienden en ik spraken namelijk nauwelijks Nederlands met elkaar!

Hier is een samenvatting van mijn toernooi:

De eerste ronde had ik helemaal niet goed gespeeld. Een remise tegen een 1400 van Zuid-Afrika. In de partij stond ik echter wel een pion voor in het middenspel maar ik had vervolgens niet actief genoeg gespeeld en dat was genoeg voor haar om remise te maken.

De tweede ronde ging het al een heel pak beter. Mijn eerste ronde op een liveboard versloeg ik in nog geen 2 uur een 1200 uit Bosnië-Herzegovina. Dit was een heel goed begin van de enige speeldag waarop 2 partijen gespeeld werden.

In de namiddag speelde ik ook een goede derde ronde. Deze keer mocht ik tegen een 2000 uit Spanje spelen. Na een mooi eindspel werd het remise!

De volgende dag werd ik natuurlijk tegen nog een sterkere gepaard. Ik had geen schrik van Nadya Toncheva uit Bulgarije met iets meer dan 2000 elo omdat ik haar in 2016 al eens had verslagen op het EK in Praag. Hier is de partij:

Vanaf de vijfde ronde speelden we weer één partij per dag.

Die ronde speelde ik tegen de Kazachstaanse Meruert Kamalidenova met 2000 elo. Dat was mijn eerste verloren partij.

 

De zesde ronde speelde ik weer tegen een 2100 uit Bulgarije. Na een goede opening kwam ik in een vrij goed einspel dat ik nooit dat mogen verliezen maar toen was het mijn dagje niet, ik speelde het eindspel allesbehalve goed en verloor.

De zevende ronde speelde ik tegen een 1700+ uit Servië genaamd Nevena Djordjevic. Ze sprak Duits en geen Frans. De opening was de ruivariant van het Spaans en een paar zetten later ruilde ze de dames. In het eindspel kon ik mijn dubbelpion op de c-lijn oplossen en nadat zij alle stukken ruilden, kwamen we in een pionneneindspel dat gewonnen was voor mij. Winst dus.

Ronde 8 had ik weer een hele sterke tegenstander: Antonia Ziegenfuss uit Duitsland met bijna 2000 elo. Die partij had ik verloren, ik had iets kleins positionieels over het hoofd gezien en dat was genoeg voor haar om te winnen.

Mijn tegenstandster van de 10e ronde was op papier mijn sterkste tegenstandster dit toernooi: Viviana Cipriani Galvan had maar liefst 2109 elo. Hier is de partij:

De laatste partij ging het wat minder goed, ik speelde tegen een 1650 uit de Verenigde Staten. De elo’s van Amerikanen willen wel vrij weinig zeggen want onder de lunch sprak ik met mijn Canadese vrienden die mij vertelden dat ik haar nationale elo eens moest bekijken: 1950! Ze verraste me in de opening en ik stond heel lang heel slecht. Een verliespartij dus.

Tijdens de rustdag hebben Tyani, ik en een Canadese vriendin van mij met onze ouders Thessaloniki bezocht. Dat is de op één na grootste stad in Griekenland en het was zeker de moeite waard, een hele mooie stad om te bezoeken.

De laatste dag heb ik samen met 2 Waalse en 2 Canadese vrienden het dichtstbije dorpje bezocht. Daarna hebben we nog een aantal uur doorgeefschaak gespeeld in de avond. Ook op sociaal vlak was het WK meer dan geslaagd!

Conclusie van dit toernooi: Ik heb weer veel mooie partijen kunnen spelen en veel kunnen bijleren. Ook waren bijna al mijn tegenstanders op papier sterken dan ik en heb ik toch een aantal partijen tegen deze hele sterke meisjes kunnen winnen of remise spelen. Op dit toernooi kijk ik dus positief terug.


Back to top