Op woensdag 29 oktober werden er vijfentwintig enthousiaste schaakspelers naar OC De Peel gelokt. Was er daar iets speciaals te doen? Juist, Liga Limburg organiseerde met medewerking van Neerpelter Schaakkring haar vierde Limburgse Raindropchess Kampioenschap. Raindropchess? Nooit van gehoord? Dat kan, want deze nieuwe variant op schaken is vrij jong, ongeveer vijftal jaar. Het spel is heel aangenaam, snel en wat belangrijk is: iedereen kan van iedereen winnen. Want in tegenstelling tot het klassieke spel, speelt geluk een belangrijke rol. Het hoofdonderdeel is namelijk een stapeltje kaarten. Wie geluk met een beetje schaakkennis kan combineren, wint. Pavel Englicky, voorzitter van NSK, draagt zelf de titel van Grootmeester Raindropchess, omdat hij met dit spel ooit drie Grootmeesters versloeg.

Dat niet altijd de elo-logica gevolgd werd, moest Jorden Bratuszewski (Houthalen-Oost) al in de eerste ronde ondervinden. Hij verloor van Jef Mariën (NLS) die dit spel nog nooit eerder gespeeld had. Ook Killian Vermeer (NLS) was nieuw in het spel en kon ook al genieten van het beginnersgeluk. Slachtoffer van dienst was Lev Katranov (Leopoldsburg). Andere markante uitspraken waren “Wat een stom spel !” (Carina Thys, mama van Thorben en Troy van Leuken) of “Het universum heeft iets tegen mij !” (Alicia Katranova). Dit getuigt dus dat een partij op voorhand nooit verloren is.

In deze editie had Fleur Swennen (Neerpelt) een begenadigde dag. Zij speelde bijna een foutloos parcours, ‘verloor’ maar één keer (tegen clubgenoot Sander Jansen, de winnaar van de jongens tot 10 jaar) en mede door een gelijkspel tegen Pavel haalde zij de titel (beste meisje tot 15 jaar) binnen. Proficiat. Pavel Englicky deelde de tweede plaats met Guido Jannis (Overpelt). Willem Jaspers (Eisden) was beste jongen tot 15 jaar.

Op de prijsuitreiking waren er vele naturaprijzen: iedereen kreeg een strip en (wat) snoep mee naar huis. Naast de traditionele medailles en bekers uiteraard.

Geïnteresseerden kunnen het spel bekijken op www.raindropchess.com.


Back to top