Afgelopen weekend (za. 25 en zo. 26 oktober) vond het Limburgs Jeugdkampioenschap plaats: op zaterdag in Neerpelt (4 rondes) en op zondag in Leopoldsburg (3 rondes en prijsuitreiking). Dit alles met als doel zich te plaatsen voor het Vlaams Jeugdkampioenschap za. 31 januari, zondag 1 februari en zaterdag 7 februari 2015 te Technische Scholen in Mechelen.

De junioren (4) speelden samen met de scholieren (3) een enkelvoudig Round-Robintoernooi. Voor aanvang van de eerste ronde werd er geloot voor de paringsnummers. Bij de junioren stond het topduel tussen Gino De Mon en Pieter-Jan Snoeks in de derde ronde geprogrammeerd. Pieter-Jan won waardoor de weg wagenwijd open lag voor een nieuwe titel. Echter eerst een half puntje verlies tegen Jona Kumpen en vervolgens een onverwachte nederlaag tegen Bram Veestraeten in de allerlaatste ronde, terwijl Gino al zijn partijen won, zorgde ervoor dat deze laatste de titel pakte bij de junioren. Bij de scholieren was de onderlinge partij tussen Jorden en Jona beslissend voor de titel: Jorden werd hiermee kampioen.

De 9 kadetten speelden een Zwitsers toernooi. Hier waren de meisjes Fleur Swennen en Alicia Katranova aan de macht. Het onderlinge duel zou beslissen over de titel. Echter wie dacht een mooie chickfight te zien, kwam al vroeg bedrogen uit. Alicia maakte al een vroeg een kapitale fout met een stukverlies als gevolg. Hierdoor behaalde Fleur naast de algemene titel ook de meisjestitel. Veruit de beste jongen was Robbe Lenaerts: hij verloor enkel tegen Alicia, pakte een remise tegen Fleur en won de beslissende duels tegen Tibo Delvaux en Robin Weynjes.

De 12 miniemen speelden een Zwitsers toernooi. Lev Katranov was outstanding en scoorde het maximum der punten. De meeste inspanning moest hij nog leveren tegen Juliette Sleurs, maar één pionnetje gevolgd door een tweede bleek fataal te zijn voor Juliette. Toch eindigde zij op een tweede plaats (en werd hierdoor dus meisjeskampioene) samen met Robbe Geris en Tim Weynjes.

De 9 pionnen speelden ook een Zwitsers toernooi. Hierin liet Mikhail geen spaander heel van zijn tegenstanders. Hij telde maar liefst twee punten voorsprong op Sebastian Plougman-Hens en Etienne Carboex. Meisjeskampioene werd Lore Weyen. Ze was hier enorm blij mee.

Voor de eerste keer werd er een apart pupillenkampioenschap gehouden (vroeger speelden zij mee met de pionnen). De 7 deelnemers speelden allen één keer tegen mekaar en waren éénmaal bye. Bij aanvang van de laatste ronde waren er twee leiders: Vladimir Katranov en Mathias Plougman-Hens (ze hadden in de zesde ronde tegen elkaar geremiseerd). De laatste ronde wist Mathias te winnen, terwijl Vladimir tegen zijn tweelingsbroer Vsevelod moest. Deze gaf zijn broer geen cadeau en versloeg zijn broer. Hierdoor werd Mathias eerste, Vsevelod tweede en Vladimir derde. Zo jong en al zo spannend ...

Tijdens de prijsuitreiking kreeg ieder een mooie medaille en kregen de winnaars een mooie beker mee naar huis.

Tot slot nog alle uitslagen en standen, alsook nog een palmares van de Limburgse Jeugdkampioenschappen van de laatste 10 jaren. Spelers die nog info hebben over vroegere edities, mogen die altijd aan Luc Cornet bezorgen.


Back to top