Reeds voor de 8ste keer organiseerden het bestuur van Schaakliga Limburg en een aantal ouders van Limburgse jeugdspelers en jeugdleiders uit Limburgse clubs het 8ste Schanstoernooi. Dit toernooi vond plaats op zaterdag 11 oktober en was het 9de luik uit het Vlaams Jeugdcriterium. Hierdoor konden onze jeugdspelers zich meten met sterke jeugdspelers uit de andere liga’s. Ondanks dat op deze dag ook de jeugdinterland België – Nederland (georganiseerd door G4GM) en een jeugdtoernooi in Zeeland stonden geprogrammeerd, mochten we toch 104 deelnemers ontvangen (waarvan maar 4 volwassenen, wat dus wil zeggen dat het aantal jeugdspelers net 100 bedroeg). Uiteraard hadden er dit meer mogen zijn, maar de organisatoren waren best tevreden: het waren er al meer dan vorig jaar, dit ondanks de interferentie door andere jeugdtoernooien en er speelden zelfs 40 Limburgers mee.

In de open groep (waar zowel de volwassenen als de jeugd -20 spelen) was FM Stefan Beukema uit Schoten de beste. Hij hield twee andere FM’s (Rein Verstraeten van De Dolle Toren Leuven en Roel Hamblok van Overpelt) op afstand. Beste meisje werd Sarah Snoeck uit Landegem.

Bij de -16 leidde Maxim Slagter van Brasschaat lang het toernooi totdat hij in de voorlaatste ronde de man met de hamer (in dit geval Jef Mariën) tegenkwam die hem op een mat achter de paaltjes trakteerde. Hierdoor won Arno Sterck uit Humbeek het toernooi, zelfs terwijl hij de twee laatste rondes met een gebroken arm speelde (hij wou niet naar het ziekenhuis, maar verbeet de pijn). Onze Jorden Bratuszewski (Houthalen-Oost) werd mooi derde.

Bij de -14 stond Fleur Swennen (Neerpelt) haar ‘vrouwtje’. Ze werd niet alleen eerste meisje, maar eindigde ook als tweede, nipt achter kampioen Sim Maerevoet van Hoboken. Erik De Coninck (Houthalen-Oost) behaalde in deze reeks ook een fraaie vierde plaats.

Bij de -12 nog iemand die meer dan haar ‘vrouwtje’ stond. Meer nog: Alicia Katranova (Leopoldsburg) won haar reeks voor Dries Van Malder (LSV Chesspirant) en haar broer Lev Katranov. Juliette Sleurs (Neerpelt) werd 2de meisje. Hieronder het einde van haar prachtig gespeelde partij tegen toen koploper Dries Van Malder.

Bij de -10 (de grootste groep met 26 deelnemers) was het de 8-jarige Igor Vanduyfhuys (KGSRL Gent) die als voorbereiding voor het Europees Jeugdkampioenschap in een hogere reeks speelde en zijn oudere leeftijdsgenoten overtroefde. Op anderhalf punt eindigden Benjamin Faybish (Anderlecht) en Tibe Debunne (Mercatel) als tweede en derde. Beste Limburger was Mikhail Katranov op een 5de plaats met toch een ontgoochelende 5,5 punten, een half punt meer dan Tim Weynjes (Genk) en de Neerpeltse clubgenoten Sander Jansen en Tijn Schmiehusen.

Bij de -8 behaalden Etienne Carboex (Genk) en Sebastian Plougman-Hens (Leopoldsburg) net geen top-drieplaats. Met groot overwicht behaalde Arne Nemegeer (Aalter) de eerste plaats voor Elias De Reese (KGSRL Gent) en Lasse Debunne (Mercatel).

In de slottoespraak werden de enorme sportiviteit van de spelers en de inzet van de ouders/begeleiders geroemd. Uiteraard werden ook de talrijke vrijwilligers en sponsors bedankt. Enkel dankzij hen kon men weeral over een geslaagd Schanstoernooi spreken. Afspraak volgend jaar op zaterdag 17/10/2015.


Back to top