’s Daags na Kerstmis vertrokken 8 jeugdspelers en 2 begeleiders naar het 2-daagse Brugse Jeugdtoernooi, dat al jaar en dag de afsluiter is van het Vlaams Jeugdcriterium. Dit jaar werd voor de eerste keer vertrokken vanuit twee stations. De Gelders-familie (Marte en Flore) en begeleider Luc vertrokken vanuit Genk. Een vijftien minuten later vervoegden de anderen (begeleider Jeroen, Louis Stanssens, de tweeling Thorben en Troy Van Leuken en de oudsten van de Akulov-familie (Alicia, Lev en Mikhail)) zich bij hen. Zoals elk jaar keek iedereen er weer naar uit. In tegenstelling met andere jaren werd er niet meer gepresident. Dus helemaal geen uitspraken zoals “Ik ben president” of “Gij zijt sloerie” meer. Er werd gekingd of gewhist of op zo’n elektronisch ding gespeeld. Maar Marte niet, zij wou per se Sudoku of de binaire variant ervan oplossen in het boek van Luc. Net voor 13u kwamen we aan in het station. Luc had voor vervoer van de bagage gezorgd. Tom Piceu zou er normaal al staan. Echter Tom was nergens te bespeuren. Maar er was enorm veel volk en enorm veel file, dus hij zou wel zo komen. Toen hij echter tegen 13u15 er nog niet was, werd er dan toch naar hem gebeld. Oeps, hij had de tijd uit het oog verloren en moest dus nog vertrekken.  Okee, en met deze file, zouden we nog meer dan een half uur moeten wachten. Dan maar met bagage op de bus. Gelukkig moesten we niet lang wachten. Oeps de chauffeur vergat ons door te geven dat we een halte eerder van de bus af moesten. Dus nog maar een extra paar honderden meters meer te voet. Uiteindelijk kwamen we aan bij de Jeugdherberg. En even later kon iedereen de kamers in. Het waren 2 kamers voor 6 personen met twee stapelbedden en 2 aparte bedden. Vooraan in de kamer waren er ook lavabo’s. De WC’s en de douches waren verder op in de gang, maar deze waren zeer behoorlijk en proper.

Namiddag gingen we eten in Mount Gorkha in het begin van de Katelijnestraat. Een goede keuze aangezien iedereen al heel veel honger had en het ook zeer lekker was. Achteraan was er precies plaats voor 10. Na het eten werden de groepen in twee verdeeld. Er werd een zoektocht gehouden en aan de hand van enkele hints (o.a. schaakopdrachten) werd een code uitgestippeld om naar links, rechts of rechtdoor te gaan bij kruispunten. Daarnaast moesten ook omstaanders gevraagd worden waarom bepaalde plaatsen zo beroemd waren en aan de hand daarvan moesten een reeks “verdachte” personen gevonden worden (vb. het Minnewaterpark was beroemd voor het Cactusfestival en zo moest Mr. Cactus uit een reeks van vier verdachten gekozen worden). Niet elke groep vond de juiste weg, maar wel iedereen had evenveel plezier.

Nadien had iedereen weer honger en werd beslist om een wafel (met of zonder ijs) te eten. Zeer lekker, maar ook zeer duur. Nadien werd de jeugdherberg terug opgezocht. Er werden zeer interessante spelletjes Weerwolven gespeeld. En rond 22u was het bedtijd en om 22u30 gingen de lichten uit, althans toch in één kamer …

’s Anderendaags kon er in de jeugdherberg ontbeten worden. De jongens uit de jongenskamer kwamen bijna te laat. Het ontbijt was maar tot 9u30. 5 minuten voor tijd werden ze gebeld waar ze bleven. Toch vreemd dat als het moet sommigen zeer snel (op sokken weliswaar en ook ongekamd, vraag aan Alicia de foto met de wereldberoemde kuif van Lev) kunnen luisteren. Ook was het duidelijk dat er een nieuw koppeltje gevormd was. Vorig jaar was er de beroemde tête-à-tête met  FG uit G en LS uit H. Maar dit jaar was het koppeltje zonder twijfel MG uit G en MA uit L. Uiteraard hoe harder MA het ontkende, hoe meer hij hiermee geplaagd werd. Daarna was het tijd om zich gereed te maken en te vertrekken naar de toernooizaal, zeker toen ze Luc nog opbelden om zo snel mogelijk daar te zijn. Te voet werd dan naar de toernooizaal vertrokken, kwestie om nog een frisse kop en een gezond geest te hebben voor aanvang van het toernooi.

Daar ter plaatse werden nog enkele Limburgers gespot, allemaal uit Neerpelt: Vic en Jef Van Eester, Quinten Huysmans en Fleur Swennen.

’s Avonds werd gekozen om een pizza te eten naast Mount Gorkha. Echter deze bleek dicht te zijn. Daarom werd gekozen voor Indisch in … jawel Mount Gorkha. En ook dit was zeer lekker.

’s Avonds in de jeugdherberg waren er weer weerwolven actief. Anderen gingen nog spelen met/bij de voodoo-pop die buiten in de wei stond. Daarna was het bedtijd. En deze keer moest er toch wat geslapen worden, aangezien het morgen vroeg op was. Tom Piceu zou al rond 8u30 klaar staan om onze bagage op te halen.

Het ontbijt was weeral goed. En deze keer was iedereen op tijd. De bagage werd op tijd opgehaald, en de sleutels werden afgegeven aan de balie, zodat we naar de toernooizaal konden gaan. Flore speelde in de F-reeks (-8) en behaalde 3 punten. Oudere zus Marte behaalde in de E-reeks (-10) 3,5 punten. Mikhail speelde ook in deze reeks en stiekem werd van hem verwacht dat hij een goed resultaat zou behalen, waardoor hij nog klimmen in de eindstand van het Jeugdcriterium. Maar zijn uitslag van 6 op 9 viel toch wat tegen. In de eindstand van het Vlaams Jeugdcriterium behaalde hij een derde plaats. Ook nog de resultaten van wee andere aanwezige Limburgers: Vic behaalde 4 punten (hij werd 24ste in de eindstand) en Quinten 5 punten.

In de D-reeks (-12) speelden er 4 Limburgers. Thorben behaalde 2 punten en broer Troy 2,5. In de eindstand van het Vlaams Jeugdcriterium eindigden ze precies met evenveel punten op dezelfde plaats: 36ste. Jef behaalde een fraaie 3 op 7 en eindigde in de eindstand op de 26ste plaats. Lev was hoogste geplaatste en speelde ook goed. Maar twee keer verloor hij op tijd waarbij één keer in een knalgewonnen stelling. Daarbij kwam nog dat er een foute uitslag (in ronde 4 ?!) was gekomen waarbij de prijsuitreiking (zowel van het toernooi als die van het criterium) helemaal uit de hand liep voor deze reeks. In de eindstand legde Lev beslag op de tweede plaats.

In de C-reeks (-14) speelden er 3 Limburgers. Louis speelde ronduit een heel knap toernooi. Op voorhand was hij tevreden met de helft, en hij behaalde er 4. En toch baalde hij, aangezien hij in de laatste ronde onnodig remise had gegeven. Alicia haalde met 4,5 net niet de (geld)prijzen. Maar ook zij speelde een goed toernooi. Ze verloor op tijd tegen twee sterkeren (in een betere stelling) en hield de uiteindelijke eindwinnaar op remise. In de eindstand van het Vlaams Jeugdcriterium werd ze 11de.  Fleur behaalde 5 punten en werd hiermee 4de. Ze moest nog bang afwachten of dat ze in de (geld)prijzen viel in het Vlaams Jeugdcriterium. Uiteindelijk na heel wat gereken en controle van het reglement werd ze 5de. Ze had weliswaar evenveel punten als Michiel Vande Ginste, maar het reglement was in haar voordeel.

Tot slot moest er nog een prijs worden afgehaald voor een afwezige Limburger. Jorden Bratuszewski was de winnaar van zijn reeks (B, -16) in het Vlaams Jeugdcriterium. Omdat Lev op dat moment de enige Limburger van de groep nog aanwezig was (de rest was al weg met de bus, zie verder), nam hij de prijs in ontvangst. Jeroen zou deze later krijgen en hij zou ervoor zorgen dat Jorden deze zou krijgen.

Door het uitlopen van de prijsuitreiking omwille van de problemen van de D-reeks (Luc moest hierbij zijn, aangezien hij de prijsuitreiking van het Vlaams Jeugdcriterium moest doen), moesten de anderen al eerder vertrekken om de bus te nemen, terwijl Luc en Lev (die betrokken was in die reeks) dan later met Tom Piceu naar het station zouden gaan. Uiteindelijk heeft iedereen nog een broodje kunnen eten in het station. En dan was het huiswaarts. In Hasselt stapten de meesten af, terwijl de 3 die-hards  nog tot het eindstation in Genk bleven.

Kortom , weeral een gezellige bedoeling. Volgend jaar gaat de 3-daagse opnieuw door. Het Jeugdtoernooi van Brugge vindt plaats op di. en wo. 27-28/12/2016. En ook nu zouden we de 26ste willen vertrekken om er dus zo een 3-daagse van te maken. Geïnteresseerden kunnen altijd Luc contacteren hiervoor.

Meer informatie omtrent de eindstand: https://sites.google.com/site/kersttornooikbsk/uislagen-standen (en dan bij Uitslagen en standen een keuze van de reeks maken).

Meer informatie omtrent de eindstand van het Vlaams Jeugdcriterium: https://www.jeugdschaakcriterium.be/node/182 (en dan een reeks openen).