LIK50+

Door de uitbesteding van de HORECA-installaties in Kwartier “Majoor HOUSIAU” moest Belgian Military Chess Club vzw omwille van financiële onhaalbaarheid voor de dertigste editie van haar Belgian Military Chess Event op zoek naar een nieuwe locatie.
Met het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord als partner keerde het militair schaaktoernooi na tien jaar terug naar LEOPOLDSBURG en meer bepaald naar het Kwartier “Generaal-Majoor LIBBRECHT”.

Een moeilijke heropstart van (schaak)activiteiten na COVID-19 én de verandering van locatie kondigde een sterke terugval van het aantal deelnemers aan. De organisatie kon zich bijgevolg neerleggen met een totaal van tweeëntwintig aanmeldingen en was vooral blij zowel oude als nieuwe gezichten te herkennen in de schaakzaal. Verrassend genoeg kwamen de favorieten dit jaar uit Oekraïne, wat op zich ook weer een historisch moment was!

Onder het toeziend oog van Majoor van het vliegwezen Stafbrevethouder Benny VAN BOCXLAER
(Korpscommandant van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord) werd de eerste zet op het eerste bord uitgevoerd en na vier ronden had niemand nog het maximum van de punten. Met 3,5 op 4 ging Jan CHEUNG alleen aan de leiding de middagpauze in. De Nederlander had echter maar een half puntje voorsprong op het trio Valeriy KHABICHEV, Kristof STEYLS en Jelle PEPERMANS…
Bij de recreanten zagen we op dat moment het duo Alberto PEREZ-SORDO en Johnny PUT met 3 op 4 aan de kop van het klassement staan met een volledig punt voorsprong op het duo Arno GEYSELS en Johnny VAN STAPPEN.

Onmiddellijk na de middagpauze nam het trio het commando over van de Nederlander, maar het was de Oekraïner
Valeriy KHABICHEV die net vóór de laatste ronde alleen aan de leiding kwam met een half puntje voorsprong op Jelle PEPERMANS.
Een kwintet aan schakers droomde op dat moment met een volledig punt achterstand nog steeds van een plaatsje op het podium.
In de namiddag hadden de recreanten het moeilijk om nog punten te sprokkelen tegen de ervaren schakers, maar uiteindelijk slaagde Johnny VAN STAPPEN er in de voorlaatste ronde wel in om de kloof met het duo te dichten en met drie leiders de laatste ronde in te gaan…

Valeriy KHABICHEV deelde in de laatste ronde geen cadeautjes uit en plaatste met 6 op 7 de Oekraïnse vlag op de erelijst als winnaar van het Belgian Military Chess Event 2022.
Mark OUAKI stootte Jelle PEPERMANS van het podium en mocht hierdoor de bronzen medaille in ontvangst nemen.
Marc KOCUR duwde Jan CHEUNG in die laatste ronde nog verder weg van die eerste plaats en legde met een perfect namiddagparcours beslag op de zilveren plaats.
Kristof STEYLS kwam met winst in de laatste ronde tegen Kimball ROSSEEL eveneens op vijf punten uit, maar viel door scheidingspunten nipt van het podium af.

Bye zorgde er in de laatste ronde voor dat Arno GEYSELS bij de recreanten eveneens aansluiting vond met de kop van het klassement en dat scheidingspunten moesten bepalen wie op het podium kwam te staan…
Uiteindelijk zouden Johnny PUT het goud, Alberto PEREZ-SORDO het zilver en Johnny VAN STAPPEN het brons in ontvangst mogen nemen.
Dankzij een flesje Soldatenbier en een flesopener met het logo van Belgian Military Chess Club vzw bleef Arno GEYSELS gelukkig niet met lege handen achter…

Majoor van het vliegwezen Stafbrevethouder Benny VAN BOCXLAER liet zich verontschuldigen voor de prijsuitreiking en bijgevolg deelde voorzitter Kimball ROSSEEL de trofeeën uit aan de winnaars.

Na de prijsuitreiking werd er met een glaasje in de hand nog wat nagepraat over een toch wel geslaagde editie van het
Belgian Military Chess Event en werd er al even een blik geworpen naar het Rapid & Blitz Tournament dat omgedoopt zal worden tot Delcatto’s Bosgenot!

Omdat het Vlaams Jeugdkampioenschap op zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 februari niet doorging en er enerzijds vraag was dat jeugd langere partijen zou spelen en anderzijds dat er te weinig toernooien waren voor enkel spelers onder de 1400 elo, bedacht organisator Luc Cornet het concept om beide elementen te combineren op de vrijgekomen data van het Vlaams Jeugdkampioenschap. En met 37 deelnemers was dit zeker en vast een schot in de roos. Het concept was drie rondes op de twee zaterdagen (dus 6 rondes in totaal) met een speeltempo van 45 min./einde plus 15 sec. increment per zet, gespeeld in de toonzalen van Vasco Group te Dilsen-Stokkem.

De grootste delegatie kwam van de thuisploeg Eisden, maar Bilzen en Houthalen-Oost waren ook goed vertegenwoordigd. Daarnaast waren de jongste Akulov-broers uit Leopoldsburg daar alsook een delegatie van Nederlands-Limburgse jeugd. Bij aanvang van dit toernooi was last minute ingeschreven jeugdspeler Luca Boatca torenhoog favoriet, maar deze moest helaas wegens familieredenen voor de rest van het toernooi verstek geven. Bij de jeugd waren natuurlijk de Akulov-broers favoriet. Daarnaast ook Limburgs jeugdkampioen Sebastiaan Dubois uit Bilzen en Casper Hansen, Amelia Prybilla en Seth Beckers uit Houthalen-Oost. Bij de volwassenen werd vooral gekeken naar Peter Brien en Albert Macors uit Bilzen en Giel Coningx van Heusden.

Zoals in elk jeugdtoernooi zijn er een aantal jeugdspelers die hun tijd niet namen en dus te rap speelden. Maar er waren er ook een heel aantal die wel hun tijd namen en soms werden hier pittige duels uitgevochten waarbij enkele volwassenen het onderspit moesten delven. Sportief was het allemaal, wedstrijdleider Lennert Bex heeft maar éénmaal moeten ingrijpen met een beslissing. 

Na de eerste speeldag waren er drie leiders. Vsevolod Akulov en de Eisdense spelers Metehan Cakmak en Pranav Kshirsagar op een half punt gevolgd de Bilzerse jeugdspelers Thibo Michel en Matz Steeno. In ronde 5 speelden de Eisdense spelers remise en leidden met een half punt voorsprong op Yaroslav Akulov. Deze laatste won in de laatste spannende ronde van Pranav Kshirsagar en zo behaalde Metehan Cakmak zijn eerste toernooiwinst na zijn overwinning tegen Seth Beckers.

Iedereen vond dat dit een goed initiatief was en dat dit dus zeker navolging moest krijgen.

De eindstand en de individuele uitslagen kunnen jullie hier zien.

Francois Reynders,

Wij kenden hem allemaal als Gerard. In 1977 richtte hij samen met Harry Schouten de Neerpelter schaakkring op. Jaren was hij een toegewijde schaker en secretaris van onze kring. Elke vrijdag was hij paraat aan zijn schaakbord, tot zijn gezondheid het niet meer toeliet. Maar zijn belangstelling bleef, elke zondag vroeg hij tegen wie wij gespeeld hadden en wie er had gewonnen.

Hij verliet ons voorgoed op 29 oktober. Wij zullen hem missen.

Namens alle leden van NSK

Pavel Englicky, voorzitter

(voor rouwkaart te lezen open het bericht door op titel te klikken.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

De 31ste editie van het NATO Chess Championship, dat plaats vond van 11 oktober 2021 tot en met 15 oktober 2021 in Floreal Blankenberge, werd afgesloten met het NATO Blitz Tournament dat voor de gelegenheid eveneens opengesteld werd voor deelnemers buiten het klassiek kampioenschap.
Gezien de locatie werd er niet echt gerekend op deelnemers vanuit het oosten, maar uiteindelijk kwam Wessel Van Kessel de Limburgse kleuren toch wel dapper verdedigen in het voor hem ondertussen niet meer zo verre West-Vlaanderen.

Na winst tegen Lauri Allman (Estland) en Jamal Ferdaoui (België), wist Wessel Van Kessel in de derde ronde ook het laken naar zich toe te trekken tegen de topspeler van het Belgian Military Chess Team (FM Fabrice Wantiez).
Winst tegen één NATO-Schaakkampioen (Fabrice won het kampioenschap in 2012 te Brest) was blijkbaar niet genoeg en in de vierde ronde moest de voormalige Belgische NATO-Schaakkampioen van 1990 (FM Gunter Deleyn – Oslo) ook zijn meedere erkennen in de Lommelaar.

Met remises tegen Igor Mestek (Slovenië) en FM Robert Stein (Duitsland) in respectievelijk de vijfde en de zesde ronde, wist Wessel Van Kessel zich voor de pauze nog te handhaven in de top van het klassement.
De Limburger bleek na de pauze echter niet onverslaanbaar te zijn, want Marcin Pietruszweski (Polen) en FM Finn Pedersen (Denemarken) snoepten kostbare punten af van Wessel Van Kessel en verwezen hem na de achtste ronde naar de subtop van het klassement.

Met winst in de negende ronde tegen Luigi Delfino (Italië) probeerde Wessel Van Kessel nog aan te klampen, maar toen kwam hij in de voorlaatste ronde het “Wonder” Dutré uit België tegen…
Vermoedelijk volledig moegestreden, sloot Wessel Van Kessel het NATO Blitz Tournament af met een verliespartij tegen Enzo Tommasini (Italië).

De moedige Limburgse krijger geraakte hierdoor net niet bij de eerste 25 in het eindklassement, maar mag volgens Belgian Military Chess Club vzw wel terecht fier zijn op zijn geleverde prestatie!!!

Algemene informatie over het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/ncc-2021/tournament/

Individueel klassement van het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_Standings_R7.pdf

Ploegenklassement van het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_TeamsStandings_R7.pdf

NATO Blitz Tournament
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_Blitz_Standings_and_Results.pdf

Subcategorieën