LIK50+

De vierde ronde in het ondertussen vertrouwde Lanklaar.

Was het een toeval dat de spoorwegen Robert al snel op het verkeerde been zetten?  Luc ging hem ophalen om daarna zijn geüpdate Weense theorie boven te halen.  En, zoals Robert na de partij zei ‘eens moest het gebeuren’, Luc won een schitterende partij.  Het eerste verlies voor Robert in ons toernooi. Maar grootmoedig als hij is kregen we van Robert toch weer een mooie schaakles kado!

Piet Ulburghs toonde zich niet bang en offerde een stuk voor drie pionnen, waarna hij goed in de aanval stond tegen Freddy Charles. Probleem daarbij is steeds om die aanval gaande te houden, wat niet evident was voor Piet, die toch de duimen moest leggen.

Herman De Wel en Robert Pools draaiden rond de hete brij met remise als gevolg. André Rahier kwam zonder verwittigen niet opdagen voor zijn partij tegen Daniel Vercauteren L met forfait als gevolg. Leander Laruelle vond, met een pion achter, dat hij tegen Michel Vandecan nog eens een van zijn blunders moest uit de kast halen.

Geri Schols en Hein Jacobs vonden remise ook een mooi resultaat, terwijl Luc Geerts tegen Staf Plu eerst een damevangst miste, daarna heel de partij beter tot gewonnen stond, maar toch met remise moest tevreden zijn.

Jaak Berben speelde tegen Jos Berta een goede partij tot hij, beter staande, in het eindspel iets teveel voor remise wilde gaan.  Jos bleef spelen tot Jaak zich na een paar zwakke zetten moest over geven.

Roger Jacobs was bij Hubert Monard thuis hun partij gaan spelen. Na een pion verlies besloot Roger in het dame eindspel er de brui aan te geven. Hugo Meyermans liet Sylvain Marmenout geen kans om los te komen, zodat Hugo met solide spel de overhand kon halen.

Clubgenoten Willy Swijsen en Krista Dethier vochten hun onderlinge strijd in Hasselt uit.  Willy kon met wat geluk gebruik maken van een paar slappe zetten van krista om de volle buit binnen te halen. Willem Maas bracht Heinz Bork van in het begin wat in de war en liet hem niet meer los, wat hem de winst opleverde.

De derde ronde bracht ons naar Overpelt in ’t Pelterke.

Onder meer dankzij een vroeg Kerstgeschenk van Luc Cornet kon Freddy Charles onverwacht de koppositie innemen.

André Rahier botste tegen een Engelse muur van Leander Laruelle, met remise als gevolg. Maar tussen Herman De Wel en Luc Geerst ontspon zich een interessant gevecht in de Noteboom variant van het Slavisch waaruit Herman een punt puurde.

Piet Ulburghs liet zich niet afschrikken door de Blackmar-Diemer (die we vroeger meer van Leo Hovens te zien kregen) van Hein Jacobs, nam het pionoffer aan  en veroverde het volle punt bovenop! Anders was het gesteld in de partijen Robert Pools tegen Staf Plu en Roger Jacobs tegen Michel Vandecan.  Beide partijen werden vooruit gespeeld. Robert koos voor zijn geliefde Zuckertort en dat blijkt een lekkere taart te zijn.  Hoewel Staf zich goed verdedigde kwam in het eindspel de kwaliteit boven drijven. Roger daarentegen stormde  als een pletwals door de stelling van Michel; maar Michel hield het hoofd koel en de klok in de gaten.  Dit laatste kwam goed van pas.

Robert Schuermans moest met zwart tegen Jos Berta.  Jos koos voor een Colle opstelling waardoor Robert zijn Benoni moest thuis laten.  Doch stilaan maar zeker vond Robert zijn weg die helemaal vrij werd gemaakt door het wat te optimistiche 27.Dg4 van Jos.

Daniel Vercauteren koos tegen Hugo Meyermans voor de Bird die al snel uit de theorie ging.  Dankzij een paar zwakke zetten in de openingsfase van Hugo kon Daniel het iniatief grijpen, wat hij niet meer loste. Leo Heylen en Geri Schols leverden een redelijk evenwichtige strijd die op het einde toch gunstig afliep voor Geri.

Voor Hubert Monard bleek Jaak Berben een nog te grote hindernis om te overwinnen.  Willy Swijsen en Heinz Bork vochten een broederstrijd uit die in het voordeel van Willy eindigde.

Sylvain Marmenout had terug zijn hakbijl gevonden tegen Fernand Jordens die dit jaar zijn draai maar niet kan vinden, met het logische gevolg.  Krista Dethier leek na voortreffelijke opening tegen Willem Maas een eerste overwinning te gaan halen, tot ze Willem zijn tegenkansen overzag.  Doch wie laatste lacht, lacht het best ; Willem verslikte zich in een matval. Het punt toch voor Krista!

Ronde twee vond weer plaats in Tessenderlo, ditmaal in Het Loo. Robert Schuermans was gelukkig terug helemaal in orde, maar Michel Vandecan bleek nu het slachtoffer van een infectie, zodat ploegmaat Freddy Charles gratis een punt kreeg.

Wie dacht dat Robert Schuermans als een pletwals over de meer dan 600 elo’s mindere Heinz Bork zou vliegen vergiste zich een beetje.  Natuurlijk had Heinz geen kans, maar hij weerde zich meer dan behoorlijk. De partij die ons het langste bezig hield was die tussen André Rahier en Luc Geerts.  André had in een oude Steinitz Spaans lange tijd wat beter gestaan maar liet zich door enkele onnauwkeurigheden verleiden tot een eindspel met dame en koning tegen pion, toren en koning. Luc stelde remise voor die André, terecht zo blijkt , weigerde, maar je moet de winst ook nog binnen halen en van lieverlede berustte André later toch in de remise.

Dat was de vijfde remise die dag.  Het leek wel een virus dat de topborden besmette.  Achtereenvolgens eindigden Herman De Wel, Jos Berta, Piet Ulburghs en Staf Plu tegen Leander laruelle, Hein Jacobs, Robert Pools en Jaak Berben met een puntendeling.

Luc Cornet daarentegen, die tegen Daniel Vercauteren onverwacht met 1.d4 opende, speelde vooraf en had er geen last van tot hij Daniel met 19.Le3 terug in het spel liet komen, maar die speelde dan een beetje te optimistisch.

Geri Schols en Krista Dethier openden met een soort Engels waar Krista haar weg nog niet in vond. Geri bleef het hoofd koel houden en snoepte de een na de andere pion af met het gekende resultaat.  Willem Maas stelden elkaar valstrikken op, waarin Willem het voortouw nam tot hij domweg zijn dame in zette, partij afgelopen. Hugo Meyermans zette Ernesto Bigi van af de vijfde of zesde zet het mes op de keel en liet niet meer los. Fernand Jordens dacht tegen Leo Heylen ook eens op een rustige manier de partij te openen met een Colle. Leo wilde er echter niet van weten en Fernand moest het onderspit delven.  Hubert Monard kreeg met Sylvain Marmenout een stevige tegenstander voorgeschoteld.  In navolging van Geri Schols koos ook hij voor Engelse partij waartegen de doorgaans scherpe wapens van Sylvain niets konden bereiken. Prachtig gespeeld Hubert!

Back to top