Op vrijdag 20 december 2019 vond het 20ste Open Maaslands Silvestersnelschaak plaats. Zoals de laatste jaren vond dit ook in de Poolse zaal in Eisden plaats. Met 32 deelnemers was de kleine zaal goed vol. Een negatief punt was helaas de slechte (of beter gezegd: geen) verlichting in de hoek van de zaal, waardoor de toernooileider het lokaal anders heeft moeten indelen. Maar in een toernooi waar gezelligheid troef is, neemt men dit erbij.

Yunior Reyes Quesada (Houthalen-Oost) probeerde uiteraard zijn titel te verlengen en dan zou dit voor de vierde keer (na mekaar) zijn, iets wat in de palmares van dit toernooi zelfs Hans Renette destijds niet was gelukt. Zijn grootste uitdagers zouden FM Jozef Simenon (alias Seppi) (Eisden) en clubgenoot Nicola Grecuccio zijn. Daarnaast waren er de vele outsiders zoals de Eisdenaren Hans Hoornstra, Gino De Mon, Peter Van Dinteren en Jimmy Geboers (Lommel), Markus Korte uit Duitsland en Lennert Bex en Kristof Steyls (beiden uit Hasselt). En zelfs de oud-winnaars Wim Maurissen, Ronny Willen (beiden uit Eisden) en Jeroen Cillen (Houthalen-Oost) waren gekomen met ambities.

Al vrij vroeg (in ronde 2) was het duidelijk dat Yunior niet zijn dag had. Gino nam de beste start met 5 op 5. Toen verloor hij van Yunior waar hij, volgens eigen zeggen, mits beter spel de partij meerdere keren had kunnen winnen. Ook na de pauze kende hij een serieuze dip met twee remises (Lennert en Domien) en een verlies (Hans) na mekaar. Maar omdat de anderen nog meer punten van elkaar afpakten, eindigde hij als primus met één punt voorsprong op Yunior en anderhalf op Lennert.

Uiteraard werd er gestreden om elkaar de loef af te steken, er was zelfs plaats om elkaar varianten aan te leren. Maar voor mij persoonlijk was het mooiste moment in deze warme week toch de remise van Marc Kocur (Genk) tegen de 86-jarige Pros Barro (Eisden). Met een bedenktijd van 3 minuten plus 2 secondes increment verloor hij al zijn vorige 14 partijen op tijd. Hij was dit uiteraard niet gewoon.

In de prijsuitreiking was er ook de traditionele afwijkende prijsuitreiking. Wedstrijdleider Luc Cornet bedankte iedere speler voor zijn/haar sportiviteit. Hij vond dat ieder op zijn/haar manier flink zijn/haar best gedaan had en daarom een prijs verdiende. Daarom mocht elke deelnemer twee flessen Belgisch bier kiezen (waaronder de zo gegeerde Cornet). Tot slot wenste Luc ieder nog een behouden terugreis en ook nog prettige Kerst- en Nieuwjaarsdagen en hoopte ieder volgend jaar gezond en wel op één of ander toernooi weer te zien.

De rangschikking en de individuele uitslagen vinden jullie op de resultatenserver van de KBSB en de palmares vinden jullie in deze bijlage.