foto YildizKemalIn 2013-2014 kwamen we Kemal Yildiz opnieuw tegen op enkele toernooien, en afgelopen zomer stapte hij plots ons clublokaal binnen. Een blij weerzien met een clubschaker die het schaken een tijdje vaarwel had gezegd.

Nog geen jaar later moeten wij vaarwel zeggen tegen Kemal. Hij overleed vorige week, amper 45 jaar oud.

Kemal begon zijn schaakcarrière in 1990 bij Beringen-Lummen. Al snel werd duidelijk dat hij een groot talent was. Zijn eerste (voorlopig) klassement: 2016 elo-punten. Enkele jaren later had hij er nog honderd punten bij vergaard.

Het werd meteen de topperiode in zijn schaakloopbaan. In 1994 won hij bv. het zomersnelschaak in Houthalen, voor kleppers als Raf Claes en Andy Ooms.

Daarna liet Kemal het schaken even links liggen. Hij verhuisde een aantal keer, en dat leverde ook telkens een nieuwe club op. Eerst O’Kelly Hasselt, waardoor hij nationaal ook voor Midden-Limburg ging spelen, dan Eisden, later St-Truiden, en na een lange onderbreking ten slotte Houthalen-Oost.

Enkele jaren geleden zag hij me op een avond in Hasselt. Hij kwam meteen naar me toe. Samen keken we hoe Messi Arsenal op een hoopje speelde, terwijl we ondertussen blind een potje schaakten. Hij was zo vriendelijk mij remise te geven toen ik het allemaal niet meer zag.

Tegenwoordig was hij weer volop actief: clubkampioenschap, nationale en Limburgse interclubs, Limburgs individueel kampioenschap en diverse toernooitjes. Begin dit jaar speelde hij nog mee met Heusden (het vroegere Beringen-Lummen) in het ploegensnelschaak, omdat hij daar nog steeds goede vrienden had rondlopen. Zijn laatste wapenfeit was de derde plaats op het Limburgs Rapidkampioenschap afgelopen maand.

En nu moeten we afscheid nemen van deze sympathieke kerel. Als laatste eerbetoon hierbij nog een van zijn partijen.

We wensen zijn familie en iedereen die hem goed gekend heeft alvast heel veel sterkte.

Jeroen CILLEN
De Vier Pionnen Houthalen-Oost 


Back to top