De auteur Roland Mebis, aangesloten bij de schaakclub Max Euwe van Vlijtingen was al jaren op zoek naar meer informatie over schaken, maar vond nergens zijn gading. In de bibliotheken en op websites zie je wel veel schaakboeken, maar deze zijn ofwel voor dummy’s ofwel voor de vergevorderde schaker. “Dan maar zelf een boek schrijven voor de gemiddelde schaker.”, dacht hij.

Vier jaren aan opzoekingswerk en nog eens zo’n 1500 werkuren leidde tot het boek van vandaag. Keuzes maken, is niet simpel, dus is het een knaller van maar liefst 578 bladzijden geworden met de naam “Schaakcompendium voor clubspelers en thuisschakers”. Een Compendium is een andere naam voor een naslagwerk. Je zou dit boek kunnen beschouwen als een leegte vullend werk tussen de bestaande schaakliteratuur.

Dit Schaakcompendium …

… laat je openen als een professional dankzij een overzicht van de voor- en nadelen van meer dan 40 verschillende openingen.

… zorgt voor inzicht in talrijke tactieken en strategieën die elke tegenspeler tijdens het middenspel doen sidderen en beven.

… leert je mat zetten op wel 39 mogelijke manieren.

… laat je kennismaken met de talrijke speelstijlen en de diverse pionstructuren.

… beschrijft diverse eindspeltactieken en –strategieën.

… voorkomt dat je – als je goed oplet tenminste- nooit meer in 22 veelvoorkomende valstrikjes trapt.

Al deze theorie wordt geïllustreerd met voorbeelden uit werkelijk gespeelde partijen. Dankzij de honderden diagrammen in het boek hoef je geen schaakbord meer bij de hand te hebben. Best wel handig voor in de trein of op de bus.

Een speciaal woordje van dank richten we aan Jeroen Cillen van de Schaakacademie Limburg. Dankzij zijn talrijke adviezen en kennis omtrent het visueel aantrekkelijk voorstellen van schaaktheorie is het boek een echte aanrader voor iedere schaker geworden.

Tenslotte melden Roland en Jeroen dat alleen al de realisatie van het boek hen zeer veel voldoening heeft geschonken. Ze hebben daarom dan ook besloten de volledige winst uit de verkoop te doneren aan de vzw ”Kom op tegen kanker”. Geïnteresseerden die het boek willen kopen of meer informatie willen bekomen, kunnen terecht op de website www.schaakboek.be. Op deze site vind je ook de volledige inhoudsopgave terug.