Met bijna 400 zijn zij naar Blankenberge gekomen. Daarvan waren er 28 Limburgers. Niet slecht, maar het kon beter. Na de spannende VJK waren de verwachtingen hoog gespannen en de vraag was niet of wij een kampioenstitel naar Limburg zullen brengen, maar hoeveel zullen er zijn. De grootste delegatie was van NSK (10), Leopoldsburg volgde (6) samen met Houthalen-Oost (6), Genk stuurde er ook (4) en Heusden (1) en Overpelt (1) deden ook mee. Een pak ervaren schakers aangevuld met een bende nieuwelingen die hun eerste ervaring opdeden.

Er is al een mooi overzicht op schaakfabriek verschenen, ik ga mij meer op de Limburgers richten, die kwamen in het verslag niet veel aan bod. Maar ja, zo hoort het, in een overzicht met beperkte plaats komen alleen de kampioenen aan bod. Hebben wij dan slecht gespeeld? Geen titels? Geen ereplaatsen? Jawel! Het staat op schaakfabriek ook. Maar ik wil hier zeker de sterke prestatie van Jorden Bratuszewski in de verf zetten. Maar niet vooruitlopen. Wij gaan de Limburgse prestaties per reeks bekijken.

BG20 was een reeks met twee Limburgers, Pieter-Jan Snoeks (Heusden) en Bram Veestraeten (NSK). Een heel sterke toernooi voor Pieter-Jan die tegen tegenstanders met meer ELO toch 5/9 haalde, voor Bram was 3,5 punten dit jaar waarschijnlijk de maximum.

BG18 was de reeks van Jorden en Jona Kumpen (beide Houthalen-Oost), Jorden heeft heel belovend begonnen en hij bleef op de hoogste borden spelen. Hij haalde een prachtige remise tegen IM Nicola Capone, maar dan heeft hij twee partijen op rij verloren. Zijn 5/9 mag er zijn. Ook Jona speelde prima, haalde ook 5/9, maar zijn 6 remises beletten hem hoger te eindigen.

G16: in deze reeks was Fleur Swennen (NSK) klaar om haar titel terug te halen. Nadat zij in onderling duel met Annelies met nodige portie geluk won, was het gebeurd, Fleur controleerde haar wedstrijden (haalde zonder nederlaag 8/9) en won zelf ook de prijs voor de beste partij bij -16. Alicia Akulova (Leopoldsburg), andere Limburgse in deze reeks had een beetje pech, haalde mooie remise tegen Fleur, maar verloor tegen Annelies en in de laatste ronde tegen Elke Dhaenens. Met 5/9 behaalde zij een mooie 5de plaats.

B16: Olivier Verheyen (Overpelt) en Robbe Lenaerts verdedigden de Limburgse kleuren in deze reeks. Olivier speelde goede toernooi, haalde 5/9 en verloor maar twee keer, telkens tegen +2000 ELO speler. Robbe Lenaerts wisselde de goede momenten met minder goede, hij behaalde 3,5/9.

G14: Ook hier heeft Limburg een stevig titel kandidate gehad. Als de hoogste ELO gerangschikte zou Juliette Sleurs (NSK) dit jaar de beheerde titel halen. Dat het haar uiteindelijk gelukt is te weten aan een stevig voorbereiding en een portie zelfvertrouwen. In de vierde ronde walste zij over Marie Dgebuadze, haar enige concurrente voor de titel. Daarna was het game over voor de rest. Juliette stond maar een remise toe en haalde zo de beste Limburgse resultaat binnen (8,5/9).

B14: vier Limburgers in deze reeks. Alle ogen waren  op Lev Akulov gericht, maar ook hij beleefde dit jaar een mindere periode, hij haalde de beste resultaat van de Limburgers in deze reeks, maar 5,5/9 was tussen de sterke concurrentie alleen genoeg voor dertiende plaats. Tim Weynjes (Genk)  behaalde 4,5 en laten zien dat hij potentieel heeft om beter te doen. Jonathan Pouls (Genk)deed het prima bij zijn debuut met 3,5/9 en Jef van Eester (NSK) ook met 1/2.

G12: Twee Limburgse meisjes in deze reeks waren aan elkaar gewaagd, voor de titelstrijd nog iets te licht bevonden. In onderling strijd won Maura Kuypers (NSK) tegen Marte Gelders (Houthalen-Oost) maar in de algemeen klassement was Marte met 5/9 een punt beter.

B12: Alweer vier vertegenwoordigers in deze zeer sterke reeks. Mikhail Akulov (Leopoldsburs) speelde uitstekende toernooi en behaalde met 6,5/9 de gedeelde derde plaats, helaas op de scheidings punten was hij naar de vijfde plaats gezakt. Bij zijn debuut op BJK heeft Quinten Huysmans (NSK) op meer punten gehoopt, hij deed zijn best, maar enkele foutjes in betere stellingen kostten hem de punten, maar 4/9 is prima. Vic van Eester (NSK) kon zijn resultaat van vorig jaar met halve punt verbeteren (3,5), Quinten Weynjes (Genk) moest zich met 2,5 tevreden stellen.

G10: Lisa Stijnen (Heusden) deed in het begin goed mee, maar dan incasseerde zij twee nederlagen op rij, zij eindigde knap vijfde, Flore Gelders (Houthalen-Oost) haalde 4/9.

B10: Twee Akulovs (Leopoldsburg) en Martin Mernier (NSK) waren drie musketiers in deze moeilijke reeks. Vladimir haalde met 6/9 de 12de plaats, Martin en Vsevolod haalden 4/9.

G8: In de reeks met de jongen was het knokken voor onze enige Limburgse Sarie Kuypers (NSK). Zij deed goed mee en had zelfs zicht op de titel, maar verlies in de laatste ronde verwees haar naar de - toch schitterende - vierde plaats.

B8: Simon Mernier (NSK) was omwille zijn titel van Vlaams kampioen bij de kanshebbers geteld en hij hield lang stand, twee en half verliespunten en de derde plaats was resultaat van zijn inspanningen. Yaroslav Akulov (Leopoldsburg) deed ook prima mee, hij behaalde 5/9 en schitterende 5de plaats.

Volledig uitslag vindt u op de website: http://www.cbj2017.be/cdp/viewtrn

 

 


Back to top