Traditioneel vindt het Eisdens Jeugdtoernooi plaats in het weekend rond (of liefst voor) 1 mei. En even traditioneel wijkt dit toernooi af van de andere jeugdtoernooien omdat het een raindropchess-toernooi is en er gespeeld wordt over 9 rondes. Deze 12de editie werd geen uitzondering hierop.
17 kinderen en 7 begeleiders daagden elkaar uit op dit bijzonder spel. De speellocatie was het gezellige De Zavel in Lanklaar. Een uitermate groot antwoord voor Faten (mama Gysen) die de ganse namiddag achter de toog heeft gestaan en iedereen van drank en eten heeft voorzien.

Even voor de mensen die niet weten wat raindropchess is, wat uitleg hierover.
Bij aanvang van de partij dienen alle stukken niet op het schaakbord, maar langs het bord (op een daartoe gemaakt tweede bord) gezet te worden. Eveneens de 4 blauwe stukken (lichtblauw voor wit en donderblauw voor zwart). Deze dienen als een pion promoveert (opgelet: dit wil dus zeggen dat men maar 4 keer kan promoveren en dat men slechts één keer kan promoveren tot dame of toren of paard of loper. Daarnaast krijgt men ook kaarten (voor elk stuk één kaart, dus 16 in totaal). Deze worden nog flink geschud en dan begint het spel. Men dient de bovenste kaart te nemen en om te draaien. Het stuk wat op de kaart afgebeeld staat, wordt vanuit het tweede bord genomen en geplaatst op het schaakbord op een willekeurig veld.
Drie opmerkingen: 1) een pion mag nooit lager dan de normale beginrij van de pion gezet worden; 2) een pion mag nooit verder gezet worden dan de derde laatste rij (dus 6de rij in geval van een witte pion en 3de rij in geval van een zwarte pion); 3) In geval men een loper omdraait, dient men te kijken welk kleur van veld ook op de kaart staat: staat er een wit vakje bij, dan is dit een witveldige loper en staat er een zwart vakje bij, dan is het een zwartveldige loper.
Van zodra een speler een koning op zijn bord heeft gezet, mag hij kiezen wat hij doet: ofwel nog een kaart trekken ofwel een zet doen (ofwel met de koning ofwel met om het even welk ander stuk; slaan is uiteraard ook toegelaten). Ingeval de koning schaak staat, dient dit schaak opgelost te worden. Dit kan door ofwel met de koning naar een veilig veld te gaan, ofwel door het stuk wat schaak geeft te slaan (door de koning zelf of door een ander stuk), ofwel door een stuk tussen te plaatsen (zowel een stuk wat op het bord staat als door stuk wat staat op een kaart dat wordt gedraaid). De bedoeling is om mat te zetten en dit kan zelfs gebeuren als men zelf nog geen koning heeft).
Opgepast. Als men een kaart trekt en hiermee kan men het schaak niet opheffen (vb. men trekt een pion en deze mag niet op de eerste of de voorlaatste of laatste rij gezet worden; of men staat schaak via de witte velden en men trekt een loper van de zwarte velden), dan verliest men ook die partij. Dit is dus een spel waarmee een heleboel facetten van het schaken wordt geoefend: matbeelden herkennen, verdedigen, vooruitdenken, zelfs kans berekenen. Daarnaast komt er ook een beetje geluk bij te pas in de volgorde van de kaarten die men trekt in combinatie met de volgorde van de kaarten die de tegenstander trekt.

Jeroen Cillen (Houthalen-Oost) had alle vorige edities van dit raindropchess-jeugdtoernooi gewonnen (hij had tout court nog nooit een raindropchess-toernooi waar hij aan heeft meegedaan, “verloren”) en was samen met Limburgs raindropchess kampioen 2012, Kimball Rosseel (Leopoldsburg) torenhoog favoriet voor de toernooiwinst. Bij de jeugdspelers was het kijken naar de familie Katranov (Alicia – Lev – Mikhail) en Lennert Rosseel (allen uit Leopoldsburg), Robbe Lenaerts (uit Genk) of zou misschien een jeugdspeler uit de organiserende Eisdense club voor de verrassing zorgen?
Daarnaast waren er verschillende nieuwe gezichten afgekomen: Chloë Vanuytrecht (Landen) en Dieter Van Houte (SLim Houthalen). Aan Chloë en aan begeleider Daniël Vercauteren (Houthalen) moest zelfs de regels voor RaindropChess uitgelegd worden.
In de eerste ronde was de grootste verrassing het verlies van Limburgs kampioen Kimball tegen Diana Boons (Eisden) (maar het weze gezegd, vroeger was Diana meermaals Belgisch Jeugdkampioene). En ook Lev verloor van Diana’s zoon Roy Bosteels. Voor ronde 3 kwamen de 6 ongeslagen leiders tegen mekaar uit. Maar hierbij was de grootste verrassing dat hier ook één jeugdspeler bij was, zijnde Anouck Kuypers (Eisden). En in deze ronde versloeg ze zelfs Diana Boons. En in de vijfde ronde deed ze deze stunt nog eens over door papa Filip kansloos af te drogen. In de tussenstand stond ze nog steeds bovenaan (weliswaar op één punt van leider Jeroen), maar ze telde toch al één punt voorsprong op Lev, die ze in ronde 6 ook nog eens versloeg. Zelfs met (nipte) nederlagen tegen Kimball en Marc Kocur (Genk) eindigde ze op scheidingspunten 5de (net achter papa Filip) maar als eerste jeugdspeler. Op één punt remonteerde Alicia Lev nog. Eveneens 5 punten werden behaald door Robbe, Jordy Geebelen en Kenzi Gysen (beiden van Eisden).

In de eindstand was Jeroen de beste met toch één verliespartij tegen Kimball die samen met Marc 7 punten behaalde.

In zijn slottoespraak loofde de toernooileider alle spelers voor hun getoonde sportiviteit. Hij kon zien dat iedereen zich goed geamuseerd had (dit werd door iedereen bevestigd). Iedereen kon zijn medaille in ontvangst nemen.
En de volgende spelers werden uitgeroepen tot winnaars van de diverse categorieën en mogen dus nog een beker verwachten:

  • Anouck Kuypers (Eisden): Toernooiwinnaar
  • Alicia Katranova (Leopoldsburg): Winnares meisjes stap 2+
  • Robbe Lenaerts (Genk): Winnaar stap 3
  • Kenzi Gysen (Eisden): Winnaar stap 2
  • Jordy Geebelen (Eisden): Winnaar stap 1

 


Back to top