Aan iedereen een gezond en vreugdevol schaakjaar 2021 toegewenst.

Zowel jong als oud snakt ernaar om nog eens face-to-face één of meerdere partijen te mogen spelen. Helaas zal er dit de komende maanden nog zeker niet inzitten.

Daarom dat online tegenwoordig in is. Afgelopen weken vond het Belgisch Jeugdkampioenschap plaats waarin Amélia Pribylla van Houthalen-Oost Belgisch kampioene bij de -8 werd. Proficiat !!! Ook andere Limburgse jeugdspelers hebben meegedaan aan deze online-editie die op het platform Tornelo gespeeld werd. In tegenstelling met andere platforms is dit platform eerder gericht zoals in het echte schaken: als er een probleem is, kunnen de spelers de arbiter erbij roepen die dan ook de klok kan stilzetten (zelfs tijd bijgeven of afnemen). Remise door drie maal dezelfde stelling of 50-zetten-regel of dode stellingen kunnen hierdoor ook bij de arbiter geclaimd worden. Als er connectieproblemen zouden zijn, dan kan de arbiter ook hier de klok even stoppen zodat de speler met connectieproblemen dit kan oplossen.

Daarnaast is er ook een superviserende rol voor de arbiter, net als in het gewone schaken. Wie online zegt, denkt automatisch aan mogelijkheid tot vals spelen. Maar in Tornelo zijn er mogelijkheden om elke speler goed in het oog te houden en om in te grijpen waar nodig. Daarnaast zijn er nog anti-cheatingtools die gebruikt kunnen worden om de volgende rondes nog gerichter in het oog te houden.

Een nadeel voor de spelers is wel dat Tornelo meer een toernooiplatform is voor arbiters en organisatoren. Zonder dat deze een toernooi opstarten, kunnen individuele spelers zelf geen partij beginnen door elkaar uit te dagen.

Maar al bij al is dit platform heel goed gesmaakt (mede omdat ouders of schaakleraars de partijen online kunnen volgen of later de pgn's kunnen opvragen). Daarom dat Schaakliga Limburg nu ook het Limburgs Online Jeugdkampioenschap zal organiseren op het platform Tornelo. Een nieuwtje is dat de Nederlands-Limburgse jeugdspelers hieraan ook mogen meedoen. M.a.w. het zal een duel worden Belgisch-Limburg tegen Nederlands-Limburg.

Het toernooi vindt plaats op twee dagen:

 • -8 (2013-2021) en -10 (2011-2012) spelen op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021 in de voormiddag vanaf 10u.
 • -12 (2009-2010) en -14 (2007-2008) spelen op zaterdag 9 en zondag 10 januari 2021 in de namiddag vanaf 14u.
 • -16 (2005-2006) en -20 (2001-2004) spelen op zaterdag 16 en zondag 17 januari 2021 in de namiddag vanaf 14u.

Alle informatie kun je hier vinden:

De belangrijkste zaken in een notendop:

 1. Schrijf je in via het inschrijvingsformulier.
 2. Wacht vervolgens totdat je een mail van mij krijgt met hierin verdere instructies.
 3. Kort hierop krijg je ook een mail van Tornelo zelf (om je login te bevestigen)  --> opgepast: het zou kunnen dat deze mail in de SPAM-folder komt, dus deze folder moet je extra in de gaten houden.
 4. Vervolgens bevestig je deze login --> opgepast: je dient wel HETZELFDE e-mailadres te gebruiken als waarmee je bent ingeschreven.
 5. Als de gratis zoom nog niet zou geïnstalleerd zijn, mag je deze ook nog installeren.
 6. Verder kan je niets doen behalve een driekwartier voor het begin van het (test)toernooi.
 7. Dan dien je naar tornelo te gaan via de link die je in punt 2 van mij gekregen hebben met de login die je in punt 4 bevestigd hebt.
 8. Binnen tornelo dien je als eerste te klikken op de knop “Open Zoom Room” en vervolgens als Zoom open is, dien je te klikken op “Share Screen” (volgens de uitleg die je zal krijgen of grotendeels kunt terugvinden in de Tornelo-Zoom-regels).
 9. Vanaf dit moment als er problemen zouden zijn, dan kan de arbiter altijd mee volgen. Hij kan doorgeven wat er nog gedaan moet worden. Voorbeeld: is het scherm wel goed gedeeld? Zijn er programma’s nog open die gesloten moeten worden? Enz.
 10. Iets wat je nog moet doen, is klikken op het veldje “Ready” (voor de eerste ronde van het (test)oernooi) of “Rejoin” (voor de vijfde ronde van het toernooi).
 11. Als alles in orde is, moet je wachten totdat de arbiter de paringen gemaakt heeft.
 12. En dan begin je met je partij …

Voilà. En nu maar inschrijven !!!