Op de laatste zaterdag van de krokusvakantie vond het 19de Pelter Jeugdtoernooi plaats, traditioneel het eerste jeugdtoernooi uit het Limburgs Jeugdcircuit dat nu al zijn 19de editie kent. Met 38 deelnemers verspreid over 5 categorieën (Opstapje: 3; Stap 1: 8; Stap 2: 14; Stap 3: 5; Stap 4: 8) was de lokale organisator uiterst tevreden. Opvallend was dat bijna één vierde van de deelnemers uit Mol afkomstig was.

De deelnemers van opstapje en stap 1 speelden samen in één groep. Lander Lambrechts (Leopoldsburg) behaalde hier zonder al te veel concurrentie de eerste plaats. Bij de meisjes won Amélia Pribylla (Houthalen-Oost) de beker van stap 1. De kampioenen bij opstapje waren Ella Jans (Overpelt) en Eli De Laet (Mol).

Stap 2 was een spannend toernooi. De eerste helft werd gedomineerd door Ian Van Boven (Mol) totdat hij gestopt werd door clubgenoot Ruben Meynen. Hierdoor vond er na ronde 4 een hergroepering plaats waar naast de twee reeds vernoemden ook Arno Engelen (Heusden) en Kyan Hoogmartens (Eisden) terug hun kansen kregen. Uiteindelijk bleven enkel Ian en Ruben verder foutloos waardoor ze onderling twee testwedstrijden snelschaak moesten spelen. Door de betere scheidingspunten had Ruben genoeg met 1 op 2, terwijl Ian minstens 1,5 op 2 moest halen om de beker te winnen. En ook hier maakten ze het weer spannend. Ruben stond knal gewonnen in de eerste partij totdat hij gewoon een toren weggaf: 1-0 voor Ian. In de tweede partij leek de partij op remise te eindigen totdat Ian de fout inging en Ruben 1-1 kon maken waardoor hij ook nog de beker won. De meisjesbeker was voor Mégane Vandereyt (Heusden)

In stap 3 stond er uiteraard geen maat op Mikhail Akulov (Leopoldsburg). Met speels gemak overwon hij iedereen. De beslissing voor de tweede plaats viel in de voorlaatste ronde toen Quinten Huysmans (Neerpelt) won van zijn concurrent Vsevolod Akulov (Leopoldsburg). De winnares van het toernooi was Luca-Zsofia Eijkenboom (Overpelt). De winnaar van de beker van stap 3 was Andreas Heynickx (Neerpelt) die op de vierde plaats eindigde met evenveel punten als Vsevolod.

Tijdens de prijsuitreiking maakte Jeroen nog heel veel deelnemers warm voor het Limburgs Schaakweekend wat tijdens het OLHH-weekend in de vernieuwde Chiro-lokalen van Hechtel zal plaats vinden. Daarna kon de Limburgse jeugdleider (en voorzitter) elke deelnemer een medaille overhandigen.

Tot de volgende keer. Kijk goed op de kalender van Schaakliga Limburg voor één van die volgende gelegenheden.

De eindstanden kunnen jullie vinden op de server van de KBSB. Ofwel hier: