LIK50+

Op zondag 26 september vond in 't Pelterke te Pelt het 60ste Limburgs Individueel Snelschaakkampioenschap plaats. 12 dapperen schreven zich in. Er werd beslist om een enkelrondige round robin te spelen en om dan twee finalegroepen van elk 6 spelers te vormen. In totaal 11 plus 5 rondes dus.

De finalegroepen waren ook prachtig verdeeld. Alle spelers boven 1600 elo zaten in de A-groep en onder 1600 elo in de B-groep. Verdiende winnaar (eerste zowel in de voorrondes als in de finalegroep) was Lennert Bex voor Jimmy Geboers.

De uitslagen en rangschikking van de voorrondes vinden jullie hier.

De uitslagen en rangschikking van finalegroep B vinden jullie hier.

De uitslagen en rangschikking van finalegroep A vinden jullie hier.

 

Op zondag 19/09/2021 werd het 25ste Michel Szostek Memorial gehouden, het toernooi dat in de volksmond bekend staat dat langs de snookertafels gespeeld wordt. Wegens Corona was er in 2020 geen editie kunnen plaats vinden en dit had ook nog zijn sporen nagelaten op het deelnemersveld. Waar er de laatste keer (in 2019) nog 57 deelnemers waren, waren er nu slechts 33. Maar de kwaliteit was er nog steeds, onder aanvoering van FM Jozef Simenon die zijn titel van vorige keer wou verlengen. Anderzijds viel op dat er negen niet-geklasseerde spelers aan meededen (en niet alleen jeugdspelers) wat ook duidt dat er een nieuwe lichting van spelers is.

In de eerste en de tweede rondes waren er geen verrassingen op een paar remises na. In de derde ronde speelden de 6 ongeslagen leiders tegen mekaar en hier vielen twee verrassingen. Topseed Fabian Miesen verloor van clugbenoot Gino De Mon (Eisden) en Jozef Simenon (Eisden) liet zich vorken door Lennert Bex (Hasselt). Aangevuld met Mark Meijers (Heinsberg) na winst op Jimmy Geboers waren er dus drie leiders. Dit werd herleid naar twee na de vierde ronde nadat Mark Gino versloeg en ook Lennert won. De onderlinge confrontatie in ronde 5 werd gewonnen door Lennert. Hij stond één punt voor op het drietal Jozef, Mark en Nicola Grecuccio (Houthalen-Oost). Toen Lennert ook in ronde 6 won van Nicola en Jozef van Mark won, waren er nog maar twee titelkandidaten: Lennert met één punt voorsprong op Jozef. Als Lennert niet verloor was hij kampioen en zelfs als hij verloor, had hij nog kans wegens zijn Sonneborn-Berger scheidingspunten in het geval Jozef zou winnen. Lennert verloor van Fabian en ook Jozef won van Jimmy Geboers (NLS). En toen ook het eerste scheidingssysteem een gelijke stand aangaf tussen Lennert en Jozef, was het tweede scheidingssysteem doorslaggevend: voortschrijding. Hierdoor werd Lennert als toernooiwinnaar uitgesproken.

In de prijsuitreiking werden eerst alle fleswinnaars (voor iedere ronde 3) naar voren geroepen. Vervolgens werden Jorgo (de eigenaar van Snooker Sports) en Cathy in de bloemetjes gezet en bedankt voor hun goede zorgen van Schaakclub De Nieuwe Toren. Vervolgens konden de categoriewinnaars hun naturaprijzen ophalen en kregen de toernooiwinnaars hun geldprijzen.

Kortom een mooie dag met allemaal winnaars en zoals altijd in Maasmechelen, de afwezigen hebben ongelijk.

Jullie kunnen de eindrangschikking en het toernooiverloop zien, alsook in bijlage de prijswinnaars en het palmares van de 25 jaren.

Nu dat meer en meer clubs hun schaaklokalen opnieuw openen, zullen er ook meer toernooien zijn.

In Limburg heeft schaakclub O'Kelly de primeur om het eerste open toernooi te organiseren. Zij zijn blij om na bijna anderhalf jaar inactiviteit iedereen te mogen ontvangen op haar traditionele Zomerblitz, wat beter bekend is onder de naam van de Memorial Jef Coolen.

Meer informatie over dit toernooi (vooral hoe zich aan te melden) vind je hier.

Tot binnenkort. 

 

Afgelopen vrijdag, 18/06/2021, opende MSK-Dilsen haar schaakdeuren na bijna anderhalf jaar inactiviteit met het 5-rondig MSK Zomertoernooi. Voorzitter Hein Jacobs had op voorhand uitgemeten en kwam tot de conclusie dat het lokaal geschikt was voor zeker 7 borden waarbij elk bord op 1,5 meter afstand van elkaar stond. Hierdoor konden er aan dit toernooi 14 of 15 spelers deelnemen. Aangezien de lokale club nog maar 13 spelers heeft (waarvan er 9 meededen), mocht de toernooileider nog enkele Eisdenaren optrommelen. Daarnaast zijn er nog enkele verdwaalde Overpeltenaren komen aanwaaien. En tenslotte vond hij op het terras nog een speler die 40 jaar geleden actief was in De Zwarte Pion Hoboken en ook hij wou nog graag meedoen. Omdat als speeltempo van het toernooi 1,5 uur met 30 secondes per zet was afgesproken (dus maximaal ongeveer 4 uur spel) en omdat er nog altijd een avondklok is om 23u30, werd als beginuur 19u afgesproken. Echter dat schakers slechte lezers zijn, is welom geweten. Er waren er toch weer een viertal die uit gewoonte (wel ruim) tegen 20u aanwezig waren. Maar de toernooileider had alternatieve paringen klaar.

De uitslagen zijn minder belangrijk. Elkaar weer kunnen zien en met elkaar kunnen spelen, deed enorm deugd. En nadien nog een pint (of een icetea) met elkaar kunnen drinken, was genieten.

Volgende ronde komende vrijdag 25 juni om 19u (!!!) uur. De uitslagen van ronde 1 en de stand na ronde 1 en de paringen van ronde 2 zijn hier te raadplegen.

Subcategorieën

Back to top