LIK50+

Francois Reynders,

Wij kenden hem allemaal als Gerard. In 1977 richtte hij samen met Harry Schouten de Neerpelter schaakkring op. Jaren was hij een toegewijde schaker en secretaris van onze kring. Elke vrijdag was hij paraat aan zijn schaakbord, tot zijn gezondheid het niet meer toeliet. Maar zijn belangstelling bleef, elke zondag vroeg hij tegen wie wij gespeeld hadden en wie er had gewonnen.

Hij verliet ons voorgoed op 29 oktober. Wij zullen hem missen.

Namens alle leden van NSK

Pavel Englicky, voorzitter

(voor rouwkaart te lezen open het bericht door op titel te klikken.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

De 31ste editie van het NATO Chess Championship, dat plaats vond van 11 oktober 2021 tot en met 15 oktober 2021 in Floreal Blankenberge, werd afgesloten met het NATO Blitz Tournament dat voor de gelegenheid eveneens opengesteld werd voor deelnemers buiten het klassiek kampioenschap.
Gezien de locatie werd er niet echt gerekend op deelnemers vanuit het oosten, maar uiteindelijk kwam Wessel Van Kessel de Limburgse kleuren toch wel dapper verdedigen in het voor hem ondertussen niet meer zo verre West-Vlaanderen.

Na winst tegen Lauri Allman (Estland) en Jamal Ferdaoui (België), wist Wessel Van Kessel in de derde ronde ook het laken naar zich toe te trekken tegen de topspeler van het Belgian Military Chess Team (FM Fabrice Wantiez).
Winst tegen één NATO-Schaakkampioen (Fabrice won het kampioenschap in 2012 te Brest) was blijkbaar niet genoeg en in de vierde ronde moest de voormalige Belgische NATO-Schaakkampioen van 1990 (FM Gunter Deleyn – Oslo) ook zijn meedere erkennen in de Lommelaar.

Met remises tegen Igor Mestek (Slovenië) en FM Robert Stein (Duitsland) in respectievelijk de vijfde en de zesde ronde, wist Wessel Van Kessel zich voor de pauze nog te handhaven in de top van het klassement.
De Limburger bleek na de pauze echter niet onverslaanbaar te zijn, want Marcin Pietruszweski (Polen) en FM Finn Pedersen (Denemarken) snoepten kostbare punten af van Wessel Van Kessel en verwezen hem na de achtste ronde naar de subtop van het klassement.

Met winst in de negende ronde tegen Luigi Delfino (Italië) probeerde Wessel Van Kessel nog aan te klampen, maar toen kwam hij in de voorlaatste ronde het “Wonder” Dutré uit België tegen…
Vermoedelijk volledig moegestreden, sloot Wessel Van Kessel het NATO Blitz Tournament af met een verliespartij tegen Enzo Tommasini (Italië).

De moedige Limburgse krijger geraakte hierdoor net niet bij de eerste 25 in het eindklassement, maar mag volgens Belgian Military Chess Club vzw wel terecht fier zijn op zijn geleverde prestatie!!!

Algemene informatie over het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/ncc-2021/tournament/

Individueel klassement van het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_Standings_R7.pdf

Ploegenklassement van het NATO Chess Championship 2021
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_TeamsStandings_R7.pdf

NATO Blitz Tournament
https://militarychess.be/wp-content/uploads/2021/10/2021_ncc-2021_tournament_Blitz_Standings_and_Results.pdf

Op zondag 26 september vond in 't Pelterke te Pelt het 60ste Limburgs Individueel Snelschaakkampioenschap plaats. 12 dapperen schreven zich in. Er werd beslist om een enkelrondige round robin te spelen en om dan twee finalegroepen van elk 6 spelers te vormen. In totaal 11 plus 5 rondes dus.

De finalegroepen waren ook prachtig verdeeld. Alle spelers boven 1600 elo zaten in de A-groep en onder 1600 elo in de B-groep. Verdiende winnaar (eerste zowel in de voorrondes als in de finalegroep) was Lennert Bex voor Jimmy Geboers.

De uitslagen en rangschikking van de voorrondes vinden jullie hier.

De uitslagen en rangschikking van finalegroep B vinden jullie hier.

De uitslagen en rangschikking van finalegroep A vinden jullie hier.

 

Op zondag 19/09/2021 werd het 25ste Michel Szostek Memorial gehouden, het toernooi dat in de volksmond bekend staat dat langs de snookertafels gespeeld wordt. Wegens Corona was er in 2020 geen editie kunnen plaats vinden en dit had ook nog zijn sporen nagelaten op het deelnemersveld. Waar er de laatste keer (in 2019) nog 57 deelnemers waren, waren er nu slechts 33. Maar de kwaliteit was er nog steeds, onder aanvoering van FM Jozef Simenon die zijn titel van vorige keer wou verlengen. Anderzijds viel op dat er negen niet-geklasseerde spelers aan meededen (en niet alleen jeugdspelers) wat ook duidt dat er een nieuwe lichting van spelers is.

In de eerste en de tweede rondes waren er geen verrassingen op een paar remises na. In de derde ronde speelden de 6 ongeslagen leiders tegen mekaar en hier vielen twee verrassingen. Topseed Fabian Miesen verloor van clugbenoot Gino De Mon (Eisden) en Jozef Simenon (Eisden) liet zich vorken door Lennert Bex (Hasselt). Aangevuld met Mark Meijers (Heinsberg) na winst op Jimmy Geboers waren er dus drie leiders. Dit werd herleid naar twee na de vierde ronde nadat Mark Gino versloeg en ook Lennert won. De onderlinge confrontatie in ronde 5 werd gewonnen door Lennert. Hij stond één punt voor op het drietal Jozef, Mark en Nicola Grecuccio (Houthalen-Oost). Toen Lennert ook in ronde 6 won van Nicola en Jozef van Mark won, waren er nog maar twee titelkandidaten: Lennert met één punt voorsprong op Jozef. Als Lennert niet verloor was hij kampioen en zelfs als hij verloor, had hij nog kans wegens zijn Sonneborn-Berger scheidingspunten in het geval Jozef zou winnen. Lennert verloor van Fabian en ook Jozef won van Jimmy Geboers (NLS). En toen ook het eerste scheidingssysteem een gelijke stand aangaf tussen Lennert en Jozef, was het tweede scheidingssysteem doorslaggevend: voortschrijding. Hierdoor werd Lennert als toernooiwinnaar uitgesproken.

In de prijsuitreiking werden eerst alle fleswinnaars (voor iedere ronde 3) naar voren geroepen. Vervolgens werden Jorgo (de eigenaar van Snooker Sports) en Cathy in de bloemetjes gezet en bedankt voor hun goede zorgen van Schaakclub De Nieuwe Toren. Vervolgens konden de categoriewinnaars hun naturaprijzen ophalen en kregen de toernooiwinnaars hun geldprijzen.

Kortom een mooie dag met allemaal winnaars en zoals altijd in Maasmechelen, de afwezigen hebben ongelijk.

Jullie kunnen de eindrangschikking en het toernooiverloop zien, alsook in bijlage de prijswinnaars en het palmares van de 25 jaren.

Nu dat meer en meer clubs hun schaaklokalen opnieuw openen, zullen er ook meer toernooien zijn.

In Limburg heeft schaakclub O'Kelly de primeur om het eerste open toernooi te organiseren. Zij zijn blij om na bijna anderhalf jaar inactiviteit iedereen te mogen ontvangen op haar traditionele Zomerblitz, wat beter bekend is onder de naam van de Memorial Jef Coolen.

Meer informatie over dit toernooi (vooral hoe zich aan te melden) vind je hier.

Tot binnenkort. 

 

Subcategorieën

Volgende LIK rondes