LB

Op vrijdag 8 mei 2015 werd de finale van de Limburgse Beker seizoen 2014-2015 gespeeld.

Er schreven zich bij aanvang van het bekerseizoen 5 ploegen in, maar om hier een bekercompetitie mee te spelen was niet simpel. Enerzijds omdat Eisden vreesde dat ze toch enkele forfaits zou moeten geven en anderzijds omdat het met een ploeg minder (4 ploegen) gemakkelijker was om een bekerformule te krijgen, heeft Eisden zich teruggetrokken.

Met de 4 overgebleven ploegen, is gekozen voor een all-round-competitie waarbij elke ploeg één maal thuis speelt en één maal op verplaatsing en de laatste ronde gemeenschappelijk in KA1 Hasselt. De eindrangschikking wordt gemaakt op matchpunten (waarbij een gelijkspel niet bestaat: bij een gelijkspel krijgt de ploeg die normaal zou verder bekeren (ofwel op resultaat ofwel in geval van 6 remises op loting), de twee matchpunten) en vervolgens op bordpunten.

Na twee rondes ging De Centrumpion aan de leiding met het maximum van 4 matchpunten voor Pelt en Landen die elk 2 matchpunten hadden. Heusden had nog geen matchpunt. In de finaleronde moest De Centrumpion tegen Heusden, terwijl de twee tweedes (Pelt - Landen) onderling mochten aantreden. In zijn inleiding spoorde de toernooileider Heusden aan om er een spannende competitie van te maken. Geïnspireerd door deze woorden zorgde de eerstebordspeler van Heusden (Wesley Carmans) voor een stunt door zijn veel hoger gerangschikte speler op een gelijkspel te houden. Zijn ploeggenoten volgden hem echter hierin niet, zodat er eigenlijk nooit sprake was van een wedstrijd: De Centrumpion kwam, zag en won de Limburgse beker. Proficiat.

In de wedstrijd voor de tweede plaats leek het er iets spannender en vooral evenwichtiger te zijn met Landen licht in het voordeel. Maar toen uiteindelijk een aantal goede stellingen verloren werden door Pelt, werd het uiteindelijk nog een zware nederlaag voor hen.

In de wandelgangen ving ik toch discussies op over deze formule. Het belangrijkste punt is dat er clubs zijn die op de Algemene Vergadering geijverd hebben om niet met rechtstreekse uitschakeling te werken, maar dat als men verloren heeft, men de volgende ronde toch nog kan meedoen. Echter deze clubs beslissen mee, maar schrijven dan geen ploeg in. Enkele van de ploegen die er gisteren waren, waren meer voorstander van directe uitschakeling. Misschien heeft u of uw club ideeën in verband met de bekercompetitie. Indien wel, gelieve dit zeker te laten weten aan de toernooileider. 

Hier vindt u de uitslagen van de finaleronde.

Aan dit artikel hangt ook een exceldocument met alle info erin. Daarnaast is er ook een palmares met info over de 21 gespeelde edities.

Met de 4 ploegen die meedoen, is gekozen voor een all-round-competitie waarbij elke ploeg één maal thuis speelt en één maal op verplaatsing en de laatste ronde gemeenschappelijk in KA1 Hasselt. De eindrangschikking wordt gemaakt op matchpunten (waarbij een gelijkspel niet bestaat: bij een gelijkspel krijgt de ploeg die normaal zou verder bekeren (ofwel op resultaat ofwel in geval van 6 remises op loting), de twee matchpunten) en vervolgens op bordpunten.

Na twee rondes gaat de Centrumpion aan de leiding met het maximum van 4 matchpunten. Ondanks dat haar wedstrijd op een gelijkspel eindigde tegen Landen, zou zij volgens de normale regels verder bekeren en krijgt zij hierdoor de 2 matchpunten. Overpelt overwon Heusden en behoudt, samen met Landen, nog een waterkansje op de eindtitel.

 In bijlage vind je de excelfile met alle info.

 

5 ploegen schreven zich in. Wegens moeilijkheden van een goed systeem (en gezien dat Eisden vorig jaar 2 ploegenforfaits heeft gegevens) heeft deze club haar ploeg teruggetrokken. Met 4 ploegen is gekozen voor een all-round-competitie waarbij elke ploeg één maal thuis speelt en één maal op verplaatsing en de laatste ronde gemeenschappelijk in KA1 Hasselt. De eindrangschikking wordt gemaakt op matchpunten (waarbij een gelijkspel niet bestaat: bij een gelijkspel krijgt de ploeg die normaal zou verder bekeren (ofwel op resultaat ofwel in geval van 6 remises op loting), de twee matchpunten) en vervolgens op bordpunten.

 In bijlage vind je de excelfile met alle info.

Volgende LIC rondes

24 maart 2023 20:00 – 25 maart 2023 23:30

21 april 2023 20:00 – 23:30