De uitslagen van de uitgestelde gemeenschappelijke negende ronde en de eindstand zijn gepubliceerd.

Het was een warme maar uiterst spannende ronde. Uiteraard werd alles tot in de puntjes goed georganiseerd door schaakclub O'Kelly waarvoor dus zeker onze grote dank. Ook kon Roland Mebis er zijn boek (waar hij toch enkele jaren aan gewerkt heeft) voorstellen en verkopen.

Bij het ingaan van de laatste ronde stonden zowel titelverdediger NLS 1 en Genk 1 gelijk op bordpunten en matchpunten. NLS 1 had op papier een iet wat gemakkelijkere tegenstander met Pelt 1 (zonder Roel Hamblok), terwijl Genk 1 (met Lennert Lenaerts) toch wel het sterke Hasselt 1 tegen kreeg. Na een heel spannend verloop slaagden beide clubs erin om een gelijk resultaat te behalen: 9-7 winst. Hierdoor bleven beide ploegen gelijk. Wat nu? Volgens het reglement zouden er dan één testwedstrijd op neutraal terrein (= per definitie Snooker Sports Maasmechelen) moeten volgen waarbij NLS 1 genoeg had met een 8-8 gelijkspel, omdat zij de betere scheidingspunten hadden (Sonneborn-Berger voor ploegen op de bordpunten). Maar vanwege de uitgestelde wedstrijden was er op voorhand geen datum bepaald voor eventuele testwedstrijden. Enerzijds omdat door het uitstellen de vakantie al begonnen was en men eigenlijk niet meer wilde spelen en anderzijds omdat beide clubs het niet eens werden omtrent een datum en zeker omdat de toernooileider zot werd van heel deze soap, stelde deze laatste voor om beide ploegen tot interclubkampioen te noemen (NLS 1 - Genk 1). Gelukkig voor hem waren ze hier onmiddellijk mee eens.

Landen 2 kon nog mathematisch de degradatie ontlopen ten nadele van Eisden 1, maar met drie spelers was het niet mogelijk.

In tweede afdeling was de titelstrijd minder spannend. Twee Hasseltse ploegen stonden op de eerste twee plaatsen nadat MSK-Dilsen gedurende enkele rondes enkele van haar beste spelers niet meer had opgesteld. Uiteindelijk was het Hasselt 3 die kampioen werd.

Zeer spannend was het voor de degradatie in tweede afdeling. Hier had Genk 2 al de slechtste papieren en dit verbeterde niet doordat ze met een versterkte ploeg verloren van MSK-Dilsen waardoor Heusden-Paal 2 zich alsnog kon redden. 

In derde afdeling was Vlijtingen al op voorhand kampioen, maar deze ploeg zag toch haar plannen door Pelt 3 gedwarsboomd om het maximum van de matchpunten te behalen: het werd een gelijkspel. Een mooie herinnering van de avond (voor mij) was wel de blijdschap van de spelers van Heusden-Paal 4 die aan het scorebord door hadden dat ze - wegens de ploegenforfait van Heusden-Paal 3 en haar eigen uitslagen - net boven Heusden-Paal 3 geëindigd waren.

In bijlage de excelfile met alle uitslagen.


Volgende LIC rondes

24 maart 2023 20:00 – 25 maart 2023 23:30

21 april 2023 20:00 – 23:30