Net zoals vorig jaar, vond het Belgian Military Chess Event in samenwerking met het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord plaats in het Kwartier “Generaal-Majoor LIBBRECHT”. Met een voorzitter, die als Contracting Officer van de European Union Training Mission Mali tewerkgesteld is in Afrika, lag de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de 31ste editie volledig in handen van  Johnny PUT als secretaris en ad interim voorzitter van Belgian Military Chess Club vzw.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren, tekenden er dit keer geen internationale spelers present voor het militaire schaaktoernooi, maar met een totaal van drieëntwintig aanmeldingen waaronder zowel oude als nieuwe namen te bespeuren waren, kon de organisatie wederom best tevreden zijn over het deelnemersveld.

Onder het toeziend ook van Kapitein-commandant Tom VAN LOO (Korpscommandant ad interim van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord) werd de eerste zet op het eerste bord uitgevoerd en na vier ronden was het Emilio RODRIGUEZ MARTIN die ongeslagen aan de leiding de middagpauze mocht ingaan. De topfavoriet voor deze editie werd op dat moment met een half punt achterstand op de voet gevolgd door het duo Kristof STEYLS en Jan LONDERS. Het trio Kris STEEN, Kenneth CAUWENBERGHS en Simon DEWITTE keken dan al tegen een volledig punt achterstand aan…
Bij de recreanten kwam jeugdspeelster Yumi PEETERS het beste uit de startblokken en met een volledig punt voorsprong op het kwintet Damien MONTIGNIE, Johnny PUT, Yves BRYS, Kristof BRYS en Paul PEETERS leek de Oost-Vlaamse vanuit haar zetel de middagwedstrijden te kunnen aanvatten!

In de namiddag schakelde Emilio RODRIGUEZ MARTIN achtereenvolgens zijn rechtstreekse concurrenten Kristof STEYLS en Jan LONDERS uit, waardoor een sterk acterende Kenneth CAUWENBERGHS net vóór de laatste ronde op de tweede plaats in het klassement kwam post vatten.
Yumi PEETERS kon het niveau van de voormiddag niet aanhouden en zag het trio Paul PEETERS, Jonathan HELLEMANS en Kristof BRYS tot op een half punt naderen. Yves BRYS, Johnny PUT en Damien MONTIGNIE leken op dat moment buiten strijd te zijn voor het podium…

Voor toernooiwinst had Emilio RODRIGUEZ MARTIN aan een remise in de laatste ronde voldoende, maar hij koos ervoor om Kenneth CAUWENBERGHS het zwijgen op te leggen. Met een 7 op 7 maakte de schaker van Boey Temse zijn favorietenrol waar en werd hij ongeslagen de oververdiende winnaar van het Belgian Military Chess Event 2023.
Zowel Kristof STEYLS als Jan LONDERS konden het toernooi winnend afsluiten en scheidingspunten moesten de volgorde voor de resterende podiumplaatsen bepalen. Het zilver bleef in Limburg, terwijl het brons mee naar Oost-Vlaanderen mocht genomen worden!

Terwijl de top van het klassement bij de recreanten geen punten weet de pakken en Damien MONTIGNIE zijn laatste wedstrijd weet te winnen, kwam de Waalse schaker op het einde van de dag terug op gelijke hoogte met Yumi PEETERS. Op scheidingspunten werd de jeugdspeelster op het gouden schavotje gezet, terwijl de militair zich tevreden moest stellen met de zilveren medaille.
Met winst in de laatste ronde sluit Johnny PUT zich met drie op zeven uiteindelijk ook nog aan bij het kwartet Yves BRYS, Kristof BRYS, Paul PEETERS en Jonathan HELLEMANS. Als klap op de vuurpijl grijpt de thuisspeler het brons ook nog eens voor iedereens neus weg!!!

Vanuit Bamako kon de schrijver van dienst de sfeer in de schaakzaal niet opsnuiven, maar de meldingen op Sociale Media doen vermoeden dat het wederom een geslaagde editie van het Belgian Military Chess Event was…