Door de uitbesteding van de HORECA-installaties in Kwartier “Majoor HOUSIAU” moest Belgian Military Chess Club vzw omwille van financiële onhaalbaarheid voor de dertigste editie van haar Belgian Military Chess Event op zoek naar een nieuwe locatie.
Met het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord als partner keerde het militair schaaktoernooi na tien jaar terug naar LEOPOLDSBURG en meer bepaald naar het Kwartier “Generaal-Majoor LIBBRECHT”.

Een moeilijke heropstart van (schaak)activiteiten na COVID-19 én de verandering van locatie kondigde een sterke terugval van het aantal deelnemers aan. De organisatie kon zich bijgevolg neerleggen met een totaal van tweeëntwintig aanmeldingen en was vooral blij zowel oude als nieuwe gezichten te herkennen in de schaakzaal. Verrassend genoeg kwamen de favorieten dit jaar uit Oekraïne, wat op zich ook weer een historisch moment was!

Onder het toeziend oog van Majoor van het vliegwezen Stafbrevethouder Benny VAN BOCXLAER
(Korpscommandant van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord) werd de eerste zet op het eerste bord uitgevoerd en na vier ronden had niemand nog het maximum van de punten. Met 3,5 op 4 ging Jan CHEUNG alleen aan de leiding de middagpauze in. De Nederlander had echter maar een half puntje voorsprong op het trio Valeriy KHABICHEV, Kristof STEYLS en Jelle PEPERMANS…
Bij de recreanten zagen we op dat moment het duo Alberto PEREZ-SORDO en Johnny PUT met 3 op 4 aan de kop van het klassement staan met een volledig punt voorsprong op het duo Arno GEYSELS en Johnny VAN STAPPEN.

Onmiddellijk na de middagpauze nam het trio het commando over van de Nederlander, maar het was de Oekraïner
Valeriy KHABICHEV die net vóór de laatste ronde alleen aan de leiding kwam met een half puntje voorsprong op Jelle PEPERMANS.
Een kwintet aan schakers droomde op dat moment met een volledig punt achterstand nog steeds van een plaatsje op het podium.
In de namiddag hadden de recreanten het moeilijk om nog punten te sprokkelen tegen de ervaren schakers, maar uiteindelijk slaagde Johnny VAN STAPPEN er in de voorlaatste ronde wel in om de kloof met het duo te dichten en met drie leiders de laatste ronde in te gaan…

Valeriy KHABICHEV deelde in de laatste ronde geen cadeautjes uit en plaatste met 6 op 7 de Oekraïnse vlag op de erelijst als winnaar van het Belgian Military Chess Event 2022.
Mark OUAKI stootte Jelle PEPERMANS van het podium en mocht hierdoor de bronzen medaille in ontvangst nemen.
Marc KOCUR duwde Jan CHEUNG in die laatste ronde nog verder weg van die eerste plaats en legde met een perfect namiddagparcours beslag op de zilveren plaats.
Kristof STEYLS kwam met winst in de laatste ronde tegen Kimball ROSSEEL eveneens op vijf punten uit, maar viel door scheidingspunten nipt van het podium af.

Bye zorgde er in de laatste ronde voor dat Arno GEYSELS bij de recreanten eveneens aansluiting vond met de kop van het klassement en dat scheidingspunten moesten bepalen wie op het podium kwam te staan…
Uiteindelijk zouden Johnny PUT het goud, Alberto PEREZ-SORDO het zilver en Johnny VAN STAPPEN het brons in ontvangst mogen nemen.
Dankzij een flesje Soldatenbier en een flesopener met het logo van Belgian Military Chess Club vzw bleef Arno GEYSELS gelukkig niet met lege handen achter…

Majoor van het vliegwezen Stafbrevethouder Benny VAN BOCXLAER liet zich verontschuldigen voor de prijsuitreiking en bijgevolg deelde voorzitter Kimball ROSSEEL de trofeeën uit aan de winnaars.

Na de prijsuitreiking werd er met een glaasje in de hand nog wat nagepraat over een toch wel geslaagde editie van het
Belgian Military Chess Event en werd er al even een blik geworpen naar het Rapid & Blitz Tournament dat omgedoopt zal worden tot Delcatto’s Bosgenot!