Omdat het Vlaams Jeugdkampioenschap op zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 februari niet doorging en er enerzijds vraag was dat jeugd langere partijen zou spelen en anderzijds dat er te weinig toernooien waren voor enkel spelers onder de 1400 elo, bedacht organisator Luc Cornet het concept om beide elementen te combineren op de vrijgekomen data van het Vlaams Jeugdkampioenschap. En met 37 deelnemers was dit zeker en vast een schot in de roos. Het concept was drie rondes op de twee zaterdagen (dus 6 rondes in totaal) met een speeltempo van 45 min./einde plus 15 sec. increment per zet, gespeeld in de toonzalen van Vasco Group te Dilsen-Stokkem.

De grootste delegatie kwam van de thuisploeg Eisden, maar Bilzen en Houthalen-Oost waren ook goed vertegenwoordigd. Daarnaast waren de jongste Akulov-broers uit Leopoldsburg daar alsook een delegatie van Nederlands-Limburgse jeugd. Bij aanvang van dit toernooi was last minute ingeschreven jeugdspeler Luca Boatca torenhoog favoriet, maar deze moest helaas wegens familieredenen voor de rest van het toernooi verstek geven. Bij de jeugd waren natuurlijk de Akulov-broers favoriet. Daarnaast ook Limburgs jeugdkampioen Sebastiaan Dubois uit Bilzen en Casper Hansen, Amelia Prybilla en Seth Beckers uit Houthalen-Oost. Bij de volwassenen werd vooral gekeken naar Peter Brien en Albert Macors uit Bilzen en Giel Coningx van Heusden.

Zoals in elk jeugdtoernooi zijn er een aantal jeugdspelers die hun tijd niet namen en dus te rap speelden. Maar er waren er ook een heel aantal die wel hun tijd namen en soms werden hier pittige duels uitgevochten waarbij enkele volwassenen het onderspit moesten delven. Sportief was het allemaal, wedstrijdleider Lennert Bex heeft maar éénmaal moeten ingrijpen met een beslissing. 

Na de eerste speeldag waren er drie leiders. Vsevolod Akulov en de Eisdense spelers Metehan Cakmak en Pranav Kshirsagar op een half punt gevolgd de Bilzerse jeugdspelers Thibo Michel en Matz Steeno. In ronde 5 speelden de Eisdense spelers remise en leidden met een half punt voorsprong op Yaroslav Akulov. Deze laatste won in de laatste spannende ronde van Pranav Kshirsagar en zo behaalde Metehan Cakmak zijn eerste toernooiwinst na zijn overwinning tegen Seth Beckers.

Iedereen vond dat dit een goed initiatief was en dat dit dus zeker navolging moest krijgen.

De eindstand en de individuele uitslagen kunnen jullie hier zien.