Voor de derde editie van het Rapid & Blitz Tournament, dat in het Kwartier “Majoor HOUSIAU” te Peutie plaats vond op 14 december 2019, meldden er zich ook dit jaar zowel internationale als talentvolle schakers aan. Met Slawomir KEDZIERSKI (Polen) mocht de Belgian Military Chess Club dit jaar zelfs de secretaris van het International Military Chess Committe verwelkomen!

Na vier rondes Rapid delen Slawomir KEDZIERSKI en Quinten RAMACKER ongeslagen de eerste plaats. Een zevental spelers kijken tijdens de namiddagpauze reeds tegen een achterstand van een volledig punt ten opzichte van dit duo aan.

Na de pauze komt Slawomir KEDZIERSKI, na winst in een onderling duel met Quinten RAMACKER, alleen aan de leiding. In de zesde ronde gaat de Pool echter onderuit tegen Steven STINIS, waardoor met nog één ronde te gaan vier spelers (Slawomir KEDZIERSKI, Quinten RAMACKER, Steven STINIS en William BOUDRY) aan kop komen met 5 op 6 punten.

In de laatste ronde gaat Quinten RAMACKER onderuit tegen Nimrod FAYBISH, trekt Steven NIMIS het laken naar zich toe tegen William BOUDRY en kan Slawomir KEDZIERSKI het punt houden tegen Patrick SCHWAB.

Het onderlinge duel is bijgevolg doorslaggevend, waardoor Steven STINIS bovenaan het klassement geplaatst wordt en Slawomir KEDZIERSKI genoegen moet nemen met het de tweede plaats. Dit duo wordt gevolgd door een zestal spelers met 5 op 6, maar scheidingspunten zorgen ervoor dat Quiten RAMACKER het podium mag vervolledigen.

Axel HARUTYUNYAN (-2000), Jelle PEPERMANS (-1800), Ruben MICCICHE (-1700), Georges BOUSTANY (-1400) en Mohamed MECHKOR (-1300) mochten de resterende ratingprijzen in ontvangst nemen.

’s Avonds krijgen we tijdens de Blitz terug een strijd tussen Slawomir KEDZIERSKI en Steven STINIS. Na zes rondes heeft niemand nog het maximum van de punten, maar het is wel de Pool die met 5,5 op 6 punten alleen aan de leiding staat. Hij wordt met een half puntje achterstand op de voet gevolgd door Steven STINIS. Axel HARUTYUNYAN vervolledigd op dat moment het podium, maar kijkt wel al tegen een volledig punt achterstand aan.

Na de pauze houden Slawomir KEDZIERSKI en Steven STINIS elkaar in evenwicht, maar morsen ze vervolgens allebei een half puntje tegen Jimmy GEBOERS. Met nog één ronde te gaan blijven plaatsen 1 en twee ongewijzigd, maar het zijn wel plots Quinten RAMACKER en Jimmy GEBOERS die aanspraak maken op de bronzen medaille.

In de laatste ronde zorgt Wonder DUTRE voor de verrassing van de avond door Slawomir KEDZIERSKI zijn eerste nederlaag van de avond aan te smeren. Steven STINIS daarentegen laat de kans niet liggen en neemt dankzij winst tegen Quiten RAMACKER ook tijdens de Blitz beslag op de eerste plaats! Ook Jimmy GEBOERS kan zijn laatste ronde niet winnen, waardoor Axel HARUTYUNYAN in extremis toch het podium terug mag vervolledigen.

De ratingprijzen van het Blitz-toernooi werden op hun beurt gewonnen door Christoph MOGA (-1975), Marc KOCUR (-1850) en Wonder DUTRE (-1760).

De Belgian Military Chess Club dankt elke speler voor zijn of haar deelname en sportiviteit en hoopt iedereen volgend jaar terug te zien voor de vierde editie van dit schaakevenement!!!


Back to top