Op zondag 27 oktober werd in KA+ te Hasselt de derde editie van het Vlaams Rapidkampioenschap 50+ en 65+ gespeeld. De organisatie werd in twee keer toebedeeld aan Schaakliga Limburg. De eerste keer wouden de organisatoren dit kampioenschap midden juni laten plaats vinden, maar uiteindelijk kon dit niet. Echter omdat de VSF geen andere organisator kon vinden, heeft Schaakliga Limburg deze organisatie opnieuw verkregen voor zondag 27 oktober. Helaas was dit niet zo'n goede datum. Het was de eerste zondag van de herfstvakantie waardoor verschillende mensen op verlof waren. Maar vooral na twee zondagen na mekaar nationale interclubs was deze derde zondag er waarschijnlijk te veel aan voor vele geïnteresseerden met familie. Met 29 deelnemers viel de opkomst toch wat kwantitatief tegen. Omdat er maar 12 spelers in de groep 50+ meededen, riskeerde de organisatie het niet om problemen te krijgen bij de paringen van een aparte 50+-groep. Daarom dat deze 12 spelers samen met de 17 spelers van de 65+-groep één groep vormden. Deze spelers kwamen van heinde en ver. Liefst 8 spelers kwamen uit Deurne, 4 uit Groot-Brugge en 4 spelers uit Eisden. Zelfs een speler uit Luik en twee uit Waver.

Echter los van kwantiteit was kwaliteit wel aanwezig. 7 spelers (of één vierde) heeft 2000 of meer (rapid)elo. Eén IM, 2 FM's en 1 NM hadden zich ingeschreven. Kortom alle ingrediënten voor een spannende competitie.

Om 11u begonnen de festiviteiten. Voor de middagpauze werden er 3 rondes gespeeld. Bij deze pauze hadden de twee 50+-ers Thierry Penson en Jan Van Mechelen nog steeds het maximum van de punten. Juist voor het vieruurtje (na 6 rondes) had Robert Schuerman de leiding overgenomen van Jan Van Mechelen. Met 5,5 op 6 telde hij een half punt meer dan Jan en één meer dan het trio Marcel Roofthoofd, Eric Porteman en Reinaldo Herrera Romero. in de laatste drie rondes consoleerde hij zijn voorsprong, neen vergrootte hij deze tot uiteindelijk anderhalf punt. In de strijd van the best of the rest, bleef Marcel Roofthoofd (op scheidingspunten) Thierry Penson en Marcel Van Herck voor.

De titel voor 65+ is dus voor Robert Schuermans, die van 50+ voor Thierry Penson. Dit kampioenschap telde ook als Limburgs Rapidkampioenschap 50+ en 65+. Vermits Robert ook bij Schaakliga Limburg is aangesloten is hij ook hier kampioen bij 65+. De titel voor 50+ is voor Nicola Grecuccio.

Bij de vrouwen is de titel van Vlaams Rapidkampioene 65+ voor Greta Foulon en bij 50+ was Krista Dethier de gelukkige, die tevens ook de Limburgse titel inpalmde.

Daarnaast waren er nog toernooi- en ratingprijzen voor 8 andere personen. En iedere deelnemer kreeg bij de prijsuitreiking naast het gewaardeerde applaus ook nog een stuk taart. Zo hoefden de spelers met een lange terugreis voor de boeg dit niet met een lege maag doen.

De eindstand en de uitslagen kunnen bekeken worden op de KBSB-server waar de SWAR-resultaten getoond worden.

 

 


Back to top