Dankzij een samenwerkingsakkoord met Methodeschool Ondersteboven verhuisde het Heppens Jeugdtoernooi voor haar zeventiende editie naar de Boskant in Leopoldsburg.
Ondanks de zomerse temperaturen kwamen er toch bijna veertig jeugdige schakers afgezakt naar het vijfde luik van het 17de Limburgs Jeugdcircuit.
Het samenstellen van de reeksen bleek dit keer geen sinecure te zijn, maar na enige tijd gepuzzel werd er besloten om onderstaande indeling te maken:

  • Opstapje: 6 deelnemers
  • Stap 1: 13 deelnemers
  • Stap 2/3/4: 20 deelnemers; waarvan vijf Stap 2, veertien Stap 3 en één Stap 4

Met een beetje vertraging werd het muisstil in de refter van Methodeschool Ondersteboven, die voor de gelegenheid omgetoverd was tot een ware schaakarena. Vanaf dat moment werd er aardig wat gepuft en gezweet en dat kwam niet alleen door de warmte van de zon ...

Bij de "Opstapjes" stond er geen maat op de uit het Nederlandse Deurne afgezakte Boyd Leenen, die ongeslagen beslag legde op de trofee van beste jongen in deze reeks. Voor Joanne Mernier uit Neerpelt was de mannelijke concurrentie véél te sterk, maar als enige meisje in deze reeks mocht ze wel de trofee van beste meisje mee naar huis nemen.

Bij Stap 1 kwam de dominantie uit SLim Bilzen. Sebastiaan Dubois kroonde zich ongeslagen tot beste jongen en Maxima Nysen liet hier en daar wel een steek vallen maar werd met 4 op 7 wel het beste meisje van Stap 1.

In tegenstelling tot Opstapje en Stap 1, was er wel de nodige spanning in de hoogste reeks met deelnemers van zowel Stap 2, 3 als 4.

Als enige meisje van Stap 2 was Lien Deferme uit Heusden al van in het begin zeker van de trofee van beste meisje, maar dat weerhield haar er niet van om toch aardig mee te strijden in deze reeks en haar toernooi af te sluiten met 3 op 7 punten.
Ook Emre Cadirgi van SLim Houthalen-Oost behaalde 3 op 7 punten, maar hij had wel testwedstrijden tegen Kiano Jacobs (Heusden) en Rune Camps (Leopoldsburg) nodig om de trofee van beste jongen van Stap 2 mee naar huis te mogen nemen.

Voor de trofeeën van Stap 3 waren er zowel bij de jongens als bij de meisjes testwedstrijden nodig. Terwijl Lisa Steynen uit Heusden bij de meisjes aan het langste eind trok tegen Luca-Zsofia Eijkenboom (Overpelt), moesten thuisspelers Yaroslav en Vsevolod Akulov de strijd aangaan met Matei Govoreanu (Westerlo) en Jef Van Eester (Neerpelt). Uiteindelijk zou Vsevolod Akulov, door een pat-uitschuiver van de jongste der Akulov's,, de beker van beste jongen in Stap 3 in zijn schoot geworpen krijgen.

Op dat moment had Sander Jansen uit Neerpelt en eveneens een speler van Stap 3 zich met 6,5 op 7 al lang gekroond tot toernooiwinnaar van het 17de Heppens jeugdtoernooi!!!

Zowel Schaakliga Limburg vzw als Schaakclub Leopoldsburg bedanken Methodeschool Ondersteboven voor het ter beschikking stellen van de zaal en hopen dat deze samenwerking nog lang stand mag blijven houden.
Wie weet staan er volgend jaar een aantal leerlingen uit deze school op om de strijd aan te gaan in hun schaakarena ...

Resultaten (SWAR Results)


Back to top