Dankzij de steun van 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen kon op 25 mei 2018 het Belgian Military Chess Event voor het derde jaar op rij doorgaan in Kwartier “Majoor HOUSIAU” te Peutie.

Naar analogie met vorig jaar werd er een apart recreantentoernooi georganiseerd voor spelers met minder dan 1400 FIDE (internationale waardemeter).

Met een totaal van 35 schakers (22 in de open reeks en 13 bij de recreanten) lag de opkomst voor dit evenement iets lager dan vorig jaar, maar met de komst van Fidemeester Tom WILEY (Verenigd Koninkrijk) en Michael-Nando SEITZ (Duitsland) mocht de Belgian Military Chess Club terug van een internationaal schaakpubliek spreken.

In tegenstelling tot vorig jaar kon Luitenant-kolonel Stafbrevethouder Dirk COOREMAN de 28ste editie van dit schaakevenement wel officieel openen door de uitvoering van de openingszet op bord 1. Bovendien had de korpscommandant van 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen wederom zijn beste beentje voorgezet om mooie trofeeën te voorzien voor de Top-3 van de open reeks en de winnaar van de recreantenreeks.

Net zoals vorig jaar was er in de open reeks na vier ronden niemand meer met het maximum van de punten. Guy DELFORGE en Daria VANDUYFHUIS kwamen met 3,5 op 4 het beste uit de startblokken en werden tijdens de middagpauze op de voet gevolgd door Jan GOORIS, Tom WILEY en Igor VANDUYFHUIS. Met amper een half puntje achterstand kan dit trio de leiders nog het vuur aan de schenen leggen …

Bij de recreanten slaagde Patrizio TAORMINA er wel in om het parcours in de voormiddag vlekkeloos af te leggen en alleen aan de kop van het klassement te komen. De kloof met zijn dichtste belagers bedraagt op dat momenteel zelfs reeds een volledig punt!

In de namiddag laten zowel Guy DELFORGE als Daria VANDUYFHUIS een steek vallen, waardoor Jan GOORIS en Igor VANDUYFHUIS net vóór de laatste ronde op gelijke hoogte komen te staan.

Patrizio TAORMINA ging op zijn elan van de voormiddag door en heeft op dat moment in de laatste ronde genoeg aan een remise om het recreantentoernooi te winnen …

Terwijl zowel Guy DELFORGE als Daria VANDUYFHUIS in de laatste ronde hun partij weten te winnen, verslaat Jan GOORIS in een onderling duel Igor VANDUYFHUIS waardoor er drie spelers in de open reeks op de eerste plaats eindigen met 5,5 op 7 punten. Scheidingspunten zorgen ervoor dat het brons naar Jan GOORIS, het zilver naar Daria VANDUYFHUIS en het goud naar Guy DELFORGE gaat.

Bij de recreanten kent Patrizio TAORMINA geen genade voor zijn tegenstanders en met winst in de laatste ronde slaagt hij erin om ongeslagen deze reeks te winnen. Koen PALSTERMANS legt met 5 op 7 beslag op de zilveren plaats en het brons gaat op scheidingspunten naar Alain LEFEVRE.

Na de prijsuitreiking werd er met een glaasje in de hand nog wat nagepraat over een wederom geslaagde editie van het Belgian Military Chess Event en wij kijken er met z’n allen naar uit om volgend jaar terug onze schaakdegens te mogen kruisen op deze prachtige locatie!

Bijlagen:
Bewaar het bestand Klassement Internet 2018.pdfEindklassement