In Lanklaar hebben Jaak en zijn compagnons een mooi rustig schaakzaaltje gevonden.

Nadat Michel Vandecan al een paar keer door het oog van een naald kroop stond er in de 8ste ronde de partij tegen Herman De Wel op het programma. Meestal is dat een nogal gelijk opgaande strijd, maar deze keer was Herman slechts een schaduw van zichzelf en Michel maakte daar dankbaar gebruik van. Robert Schuermans kon (ondanks 2 punten verlies) nog een kans op de toernooi eindzege in zicht houden, mits te winnen tegen een altijd goed voorbereide Freddy Charles. Er kwam een oude Scandinaviër op het bord waarin Freddy zijn meerdere moest erkennen.

Na zijn verlies tegen Herman was Luc Cornet wat voorzichtiger geworden tegen Staf Plu en tegen zijn gewonen doen had Staf vooraf beslist om niks te doen, dan is remise een normale uitkomst.

Toren eindspelen zijn ongeveer de moeilijkste om te spelen. Na een Stonewall kwamen Jos Berta en Daniel Vercauteren in zo’n eindspel, dat uiteindelijk door Jos gewonnen werd nadat ze beiden soms de weg verloren.

Leo Heylen speelt een voortreffelijk toernooi en tegen Piet Ulburghs zou hij remise gaan halen ware het niet dat blunderitis toesloeg. Hein Jacobs en André Rahier waren aan elkaar gewaagd in een Caro-Kann doorschuif, maar André wist toch het punt binnen te rijven.

Robert Pools moest forfait geven tegen Luc Geerts. Geri Schols bracht Jaak Berben danig in de war met zijn Engels en met bijna alle stukken op de laatste rij is het moeilijk spelen tegen oprukkende pionnen ondervond Jaak. Een gelijkaardig lot onderging Leander Laruelle tegen een schitterende aanval van Sylvain Marmenout.

Fernand Jordens wist clubgenoot, de aimabele Heins Bork, de duimschroeven aan te vijzen wat Heinz tot opgave dwong. Pionnen eindspelen zijn telwerk en dat hadden Hubert Monard en Willy Swijsen toch wat onderschat, na lang zoeken besloten ze dan tot remise. Na een Hollandse opening kwam Hugo Meyermans toch iets beter te staan tegen Krista Dethier.  Toen werd Hugo wat overmoedig, doch met de hulp van Krista leek er nog niks aan de hand tot Hugo zich pardoes liet mat zetten.

Ernesto Bigi kent ook wel wat van aanvallen, maar Roger Jacobs vond een sluitende verdediging van zijn koning en nam in dank de blunder van Ernesto aan.


Back to top