Op 16 december 2017 vond het eerste Rapid & Blitz Tournament van de Belgian Military Chess Club plaats in het Kwartier “Commandant De Hemptinne” te Heverlee. Ondanks een bescheiden prijzenpot, werd er zowel tijdens het Rapid- als het Blitz-toernooi tot de laatste ronde gestreden voor een plaatsje op het podium.

In de namiddag deelden Sterre DAUW en Adelin GODRY na vier rondes Rapid de eerste plaats met 3 ½ punten. Het duo werd tijdens de pauze op de voet gevolgd door het trio Robert SCHUERMANS, Gino DE MON en FM Tom WILEY.

Na de pauze blijft de top van het klassement elkaar het vuur aan de schenen leggen en met nog één ronde te gaan komt Gino DE MON met vijf op zes punten alleen aan de leiding. Ook hij wordt op dat moment op de voet gevolgd door een trio. Ditmaal zijn het Robert SCHUERMANS, Sterre DAUW en Jimmy GEBOERS die op amper een half puntje van de leider volgen.

In de laatste ronde wint Sterre DAUW van Gino DE MON en neemt Robert SCHUERMANS de maat van Jimmy GEBOERS, waardoor scheidingspunten de winnaar van het Rapid-toernooi moeten aanduiden. Dankzij winst in het onderlinge duel legt Sterre DAUW met 5 ½ op 7 punten beslag op de eerste plaats, terwijl Robert SCHUERMANS met dezelfde score tevreden moet zijn met de tweede plaats.

Met 5 op 7 punten streden zowel Adelin GODRY, Gino DE MON als FM Tom WILEY voor het derde plaatsje op het podium. Scheidingspunten zorgen ervoor dat eerstgenoemde uiteindelijk het podium mag vervolledigen. Gino DE MON krijgt als troost de prijs van beste -2100 en FM Tom WILEY valt uiteindelijk jammer genoeg buiten de prijzen.

Ook in de andere categorieën zijn scheidingspunten nodig om te bepalen wie er met de geldprijzen mag gaan lopen. Uiteindelijk mogen Ismael EL KADI en Marielle GODART respectievelijk de prijzen van beste -1800 en -1600 in ontvangst nemen.

Met de komst van FM Hans RENETTE meldde er zich een nieuwe favoriet aan voor het Blitz-toernooi. Na zes rondes was het echter Robert SCHUERMANS, die met vijf punten alleen aan de leiding de pauze mocht ingaan. FM Hans RENETTE en Sterre DAUW vervolledigen op dat moment het podium met een half puntje achterstand.

Na de pauze is het vooral Adelin GODRY die zijn Rapid-prestatie doortrekt naar het Blitz-toernooi. Voor de start van de laatste ronde komt de -1800 speler met 7 ½ punten alleen aan de leiding. Robert SCHUERMANS en FM Hans RENETTE delen op dat moment de tweede plaats op slechts een half puntje van de leider.

Van dit trio kan enkel FM Hans RENETTE in de laatste ronde winnen, waardoor deze zijn favorietenrol in het Blitz-toernooi uiteindelijk toch kan waarmaken. Scheidingspunten bepalen vervolgens dat Adelin GODRY en Sterre DAUW respectievelijk eindigen op de tweede en derde plaats. FM Tom WILEY valt met eenzelfde scoren van 7 ½ punten net als tijdens het Rapid-toernooi wederom buiten de prijzen.

Jimmy GEBOERS ontvangt op scheidingspunten de prijs van beste -2100 en Kimball ROSSEEL legt uiteindelijk beslag op de prijs van beste -1840 speler.

De Belgian Military Chess Club dankt elke speler voor zijn of haar deelname en sportiviteit en hoopt iedereen volgend jaar terug te zien voor de tweede editie van dit schaakevenement!!!

Koerier

Back to top