Traditioneel op de eerste zondag van het nieuwe seizoen vindt het Michel Szostek Memorial plaats. Dit seizoen (2017-2018) vormde geen uitzondering op deze regel. Reeds voor de 22ste keer eerde de club één van haar stichters met een rapidtoernooi op zondag 3 september. Ook omdat vanaf 1 juli de nieuwste FIDE-regels van kracht zijn, lichtte toernooi- en wedstrijdleider Luc Cornet de deelnemers in het kort enkele nieuwigheden toe. Het belangrijkste om te weten is dat er nu 4 vormen van onreglementaire zet zijn (2 meer dan vroeger). Naast de reeds gekende foutieve zet en pion niet vervangen na promotie, is nu de klok indrukken zonder te zetten en vooral het spelen met twee handen (bijv. bij slaan van een stuk, bij rokade, bij promotie) eveneens een onreglementaire zet. Bij rapid en snelschaak is één onreglementaire zet voldoende om de winst te claimen, terwijl bij normale partijen twee dezelfde of verschillende mogelijkheden voldoende zijn om de winst te claimen. Gelukkig en volledig in sfeer van dit toernooi moest de wedstrijdleider nergens ingrijpen, wat duidde op een helemaal sportief treffen.

Bij aanvang viel het op dat bij de eerste 7 gerangschikte spelers buiten Jan Lagrain (NLS Lommel) ze allemaal van Eisden waren of waren geweest. Topfavoriet was Udo Hoffmann nu uitkomende voor Anderlecht, maar de lokale spelers Ruud van Meegen, Fabian Miesen, Hans Hoornstra en de reeds genoemde Jan Lagrain waren uiteraard eveneens favoriet. De kwaliteit was zeker verzekerd (om een idee te geven: Michel Vandecan was met 1807 de speler die de bovenste en de onderste helft scheidde). De opzet van het toernooi is dat er per ronde 3 flessen verloot werden en dat volgens de eindstand er naturaprijzen waren voor de beste -2000, -1800, -1600, -1400-speler, voor de beste +60, -20, -14-speler en voor de beste senior en junior van Eisden. Hierdoor werd er op elk front zowel bovenaan als onderaan flink gestreden.

In het begin van het toernooi stond er geen maat op Udo. Al na een paar rondes had hij een punt voorsprong totdat hij in ronde 6 werd tegengehouden door Fabian. Na deze ronde waren er zomaar 4 leiders. Uiteindelijk wonnen enkel Udo en Fabian en werd Udo op scheidingspunten uitgeroepen tot eindwinnaar. Ruud werd ongedeeld derde op een half punt en op een gedeelde vierde plaats op één punt eindigden Jozef, Marcel Winkels (Voerendaal), Philippe Lombart (Epicure) en zeer sterk eindigende Piet Ulburghs (Heusden). De prijzen voor de elocategorieën van -2000, -1800, -1600 en -1400 waren respectievelijk voor Lennert Bex (Hasselt), Robbie Mocsnik (Eisden), Roberto Conte (Houthalen-Oost) en Rezar Dominguez (MSV Maastricht). De leeftijdsprijzen +60 en -14 waren respectievelijk voor Pim Ydo (Utrecht) en Brent Jeurissen (Overpelt). De Eisdense spelers Armin Hoogmartens en Hans Hoornstra kregen als beste Eisdense jeugd- of seniorspeler ook een naturaprijs. Tenslotte werden ook Jorgo Poulios en zijn vriendin Maria gehuldigd voor hetgeen zij al jaren doen voor schaakclub De Nieuwe Toren - Eisden die al vanaf het seizoen 1999-2000 in Snooker Sports haar clubavonden houdt en er de competities speelt.

Met 43 deelnemers waren de organisatoren zeker tevreden. Enkel viel de lagere opkomst van jeugdspelers op. Maar hoop en al een uiterst gezellig en geslaagd toernooi. Volgend jaar op zondag 2 september 2018 vindt de 23ste editie van deze memorial plaats. Bookmark nu al deze datum !!!

In bijlage vinden jullie de einduitslag, alsook een overzicht van de winnaars en het palmares.

Koerier

Back to top