Dankzij de steun van 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen kon op 19 mei 2017 het Belgian Military Chess Event voor het tweede jaar op rij doorgaan in Kwartier “Majoor HOUSIAU” te Peutie.

Teneinde dit schaaktornooi toegankelijker te maken voor actieve militairen met weinig of geen competitieve schaakervaring, werd dit jaar een apart recreantentornooi georganiseerd voor spelers met minder dan 1400 FIDE (internationale waardemeter).
Uiteindelijk meldden er zich 37 schakers (26 in de open reeks en 11 bij de recreanten) aan voor dit evenement, dat door deelname van Jan CHEUNG (Nederland) en Steve VAEL (Luxemburg) voor de gelegenheid een BENELUX-tintje kreeg.

Door omstandigheden kon Majoor Stafbrevethouder Dirk COOREMAN de 27ste editie van dit schaakevenement niet officieel openen door de uitvoering van de openingszet op bord 1. De korpscommandant van 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen voorzag wel zes prachtige trofeeën en kwam bijgevolg gedurende de dag wel eens kijken naar de strijd die geleverd werd voor het behalen van die felbegeerde eerste plaats in beide reeksen.

In tegenstelling tot vorig jaar was er in de open reeks na vier ronden niemand meer met het maximum van de punten. Guy DELFORGE kwam met 3,5 op 4 wel beter uit de startblokken dan vorig jaar, maar moest tijdens de middagpauze de eerste plaats wel delen met Adelin GODRY. Dit duo wordt op dat moment op de voet gevolgd door een vijftal spelers met drie punten, die de leiders nog het vuur aan de schenen kan leggen.
Bij de recreanten slaagde Patrick DEPRAET er wel in om het parcours in de voormiddag vlekkeloos af te leggen. Dankzij de winst tegen Rik BOUDRY in de vierde ronde, staat betrokkene tijdens de middagpauze bovendien alleen aan de kop van het klassement. De kloof met de eerste achtervolgers Rik BOUDRY, Marc MERCIER en Kris STEEN bedraagt op dat momenteel reeds een volledig punt.

Door het verlies van Adelin GODRY tegen Patrick MAES in de open reeks en het verlies van Patrick DEPRAET tegen Frederik DUCUROIR bij de recreanten in de zesde ronde, liggen de kaarten net vóór de laatste ronde weer volledig open. In beide reeksen wordt de eerste plaats gedeeld met twee spelers: aan de ene kant vinden we het duo Patrick MAES en Jan GOORIS, aan de andere kant zien we Patrick DEPRAET en Kris STEEN aan de kop van het klassement.

Terwijl Jan GOORIS in een onderling duel met Patrick MAES in de laatste ronde het laken van deze editie van het Belgian Military Chess Event definitief naar zich toe zou trekken, wonnen zowel Patrick DEPRAET als Kris STEEN hun laatste wedstrijd van de dag. Beide recreanten sluiten op die manier de dag af met 6 op 7, maar scheidingspunten zorgen ervoor dat Patrick DEPRAET als winnaar van het recreantentornooi uit de bus komt.

In de open reeks wordt het podium (eveneens op scheidingspunten) aangevuld met zilveren medaille Adelin GODRY en bronzen medaille Jan CHEUNG.
In de recreantenreeks waren er een zestal spelers met 4 op 6 in de running voor het laatste plaatsje op het podium en hier kwam Rik BOUDRY als gelukkige uit de bus op scheidingspunten.

Na de prijsuitreiking werd er met een glaasje in de hand nog wat nagepraat over deze wel zéér spannende editie van het Belgian Military Chess Event en wij kijken er met z’n allen naar uit om volgend jaar voor her derde jaar op rij onze schaakdegens te mogen kruisen op deze prachtige locatie!

Bijlagen:
Bewaar het bestand Klassement Internet.pdfEindklassement